Vlaanderen eregast op 50ste Foire du Livre

Onder de noemer ‘Flirt Flamand’ zal de Vlaamse literatuur tussen 14 en 17 februari in de kijker staan op de vijftigste editie van de Franstalige boekenbeurs Foire du Livre de Bruxelles.

Het Vlaamse Paviljoen krijgt er een prominente plaats van 250m² en is een samenwerking van het Vlaams Fond voor Letteren (VFL), minister van Cultuur en Brussel Sven Gatz (Open VLD) en de organisatie van Foire du Livre. 

Dat Paviljoen zal ingericht zijn als theater waar verschillende grote namen uit de Vlaamse literatuurwereld te gast zullen zijn. Daarbij zitten ook verscheidene auteurs met een link met Brussel zoals Michael De Cock, Lize Spit, Els Moors en huiscartoonist van BRUZZ Wauter Mannaert. 

Tweetaligheid 

“We willen een brug bouwen tussen Nederlandstalige en Franstalige Belgen die van boeken houden,” zei Sven Gatz tijdens de persconferentie. Ook Koen Van Bockstal, directeur van het VFL treedt hem daarin bij. 

“We hebben zo goed gescoord op beurzen in het buitenland, maar dan stel je vast dat de gemeenschappen in je eigen land, maar zo weinig van elkaars literatuur kennen.” 

Daarom focust de boekenbeurs ook op beide gemeenschappen. Ze willen hiermee ook de Vlaamse liefhebbers naar de beurs lokken om de Franstalige klassiekers te ontdekken. “We mikken op een tweetalig publiek,” laat de organisatie via hun persdienst weten. 

Lange voorbereiding 

Foire du Livre was al langer vragende partij voor een focus op de andere kant van de taalgrens, maar het VFL hield dit nog even af. 

“We hebben geleerd dat je dit niet zomaar in een paar maanden in elkaar steekt,’ reageert Koen Van Bockstal, directeur van het VFL. De grootste struikelblok daarbij is het vertaald krijgen van boeken. Zo zullen er nieuwe uitgaven komen van het werk van Paul Van Ostaijen en Willem Elsschot te vinden zijn in het Vlaamse Paviljoen. 

“Waar we misschien het meeste trots op zijn, is dat we het laatste boek van Tom Lanoye ‘Zuivering’ vertaald hebben gekregen,” gaat Van Bockstal nog verder. “Zijn vorige uitgeverij bestond niet meer en we hebben een nieuwe gevonden die ook verder zijn oud werk zal uitgeven.” 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?