Zoniënwoudtapijt in Louvre van Abu Dhabi

© Louvre Museum, via Wikimedia Commons
| Een van de wandtapijten uit de reeks De Jachten van Maximiliaan uit de collectie van het Louvre in Parijs. Vier tapijten hiervan verhuizen naar Abu Dhabi.

Het Louvre in Abu Dhabi heeft een nieuwe lading permanente aanwinsten gekregen, waaronder vier wandtapijten uit de reeks Jachten van Maximiliaan (van Oostenrijk, Habsburgse hertog van Brabant).

Het tapijt behoorde het nationaal erfgoed (collectie Louvre) in Parijs toe. Het karton voor het tapijt wordt toegeschreven aan Barend van Orley (tussen 1528 en 1533), hofschilder van Keizer Karel, of Jan Cornelisz Vermeyen.

Het werk stelt de jacht in september voor, naar tafereleninterpretaties in het Brusselse Zoniënwoud, jachtdomein van de Habsburgers. Omdat Keizer Karel vanuit Spanje met zijn troepen richting Gent (1539) wou afreizen om er de revolte te verslaan, vroeg hij toestemming tot ‘doortocht’ aan de Franse koning.

Om François I hiervoor te bedanken schonk de keizer achteraf de indrukwekkende wandtapijtenreeks, vervaardigd in een Brussels atelier.

Bozar

Gelukkig hoef je niet helemaal naar Abu Dhabi te reizen om werk van Barend van Orley te zien.

Van 20 februari tot 26 mei 2019 stelt kunstencentrum Bozar zo'n 100 werken van de Brusselse kunstenaar tentoon, waaronder twee andere tapijten uit dezelfde jachtreeks van het Louvre.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?