Brussel in de hoofdrol op je televisiescherm

Vanaf vandaag krijg je in Bozar weer een week lang de interessantste televisieseries op groot scherm voorgeschoteld tijdens het festival Are you series?. Het regisseursduo van de langverwachte serie Over Water kleurt de selectie van het festival een beetje Brussels, maar het is lang niet de eerste keer dat Brussel een hoofdrol speelde op je televisiescherm.

Salamander

Beide seizoenen van de politiereeks met Filip Peeters in de hoofdrol, spelen zich grotendeels af in Brussel. De plannen van het geheime verbond Salamander worden dan wel in schimmige achterkamers gesmeed, maar gelukkig zijn er voldoende buitenscènes om ook Brussel wat in beeld te brengen. In het eerste seizoen is dat vooral het stadscentrum, in het tweede seizoen verplaatsen de camera’s zich onder andere naar de Matongéwijk.

Jes

De VTM-reeks volgde het leven van een groep dertigers in onze hoofdstad. De serie brak geen potten en er kwam geen vervolg op het eerste seizoen. Toch was Jes een succesverhaal voor Brussel. VTM had de serie in het leven geroepen om de hoofdstad te promoten en de stad is dan ook voortdurend in beeld.

Arrow

Ook Netflix heeft de weg naar Brussel gevonden. De Amerikaanse superheldenserie Arrow speelt zich af in het fictieve Starling City, maar de hoofdkantoren van Queen Consolidated komen ons wel erg bekend voor.

181207_WTC-Toren in tv-serie Arrow
© Elena Jordan via Pinterest

Brussel

Deze politieke thriller heeft zijn naam niet gestolen. Het drama van Nederlandse makelij draait rond lobbywerk in de Europese Commissie. Dat betekent vooral veel shots in de Europese wijk en een hoofdrol voor het impressionante Berlaymontgebouw. Belgisch acteur Herbert Flack speelt in de serie trouwens de voorzitter van de Commissie.

Transferts

Niet alleen onze Noorderburen hebben Brussel ontdekt. Ook de Fransen poten hun camera’s af en toe neer in de hoofdstad. De sci-fiserie Transferts is hoofdzakelijk gefilmd in België. Het bewijs: de Begijnhofkerk, Bozar en ook het Flageygebouw komen in beeld tijdens het eerste seizoen uit 2017.

Alfa Papa Tango

De fascinatie voor de hoofdstad is niet nieuw. Al in de jaren 90 kon je de interventies van het Brusselse brandweerkorps onder leiding van Kolonel Walter Halleux volgen op de toenmalige BRT. Alfa Papa Tango was een kijkcijferkanon met tot wel een miljoen kijklustigen. Nostalgisch geworden? De volledige afleveringen van het programma staan tegenwoordig op Youtube.

De vijfhoek

Twintig jaar na Alfa Papa Tango keerde de VRT terug naar de hoofdstad. De Vijfhoek is, samen met Jes waarschijnlijk de meest Brusselse serie in het lijstje. Ze werd gefilmd in het centrum maar vooral ook op het Sint-Denijsplein in Vorst (ironisch genoeg buiten de vijfhoek). De acteurs spreken er zelfs het sappige Brussels dialect.

La Trêve

Toegegeven, Brussel komt niet in beeld in de populaire RTBF-politieserie. Maar cast en crew zijn zo op en top Brussels, dat we La Trêve onmogelijk uit dit lijstje konden houden. Regisseur Matthieu Donck en scenarist Benjamin d’Aoust maar ook hoofdrolspelers Yoann Blanc en Jasmina Douieb wonen allemaal in de hoofdstad.

De avonturen van Kuifje

Ook getekend krijgt Brussel wel eens een plek op TV. Weinig verhalen zo Brussels als Kuifje, en Hergé liet zich voor zijn tekeningen dan ook vaak inspireren door zijn stad. Ook in de geanimeerde versie van Kuifje’s avonturen, die in de eerste helft van de jaren 90 op televisie kwamen, kan je dus af en toe een bekend Brussels gebouw herkennen.

Travel Man/ Where is My Friend’s Home

Reisprogramma’s houden wel vaker halt in Brussel, maar vaak linken ze de stad aan andere toeristische trekpleisters in ons land. Zelfs ‘s werelds bekendste reisreporter Anthony Bourdain vond onze hoofdstad niet interessant genoeg voor een volledige aflevering en koppelde er Brugge aan. Toch zijn er uitzonderingen. Richard Ayoade spendeerde in zijn humoristische reisshow Travel Man 48 uur in de hoofdstad en maakte er onverwachte stop in poppentheater Toone.

Ook ver buiten Europa worden afleveringen aan Brussel gewijd. In het programma Where is My Friends Home op de Koreaanse zender JTBC werden vijf afleveringen aan België gespendeerd. De eerste van die vijf spenderen ze in Brussel, al beperken ze zich vooral tot de Grote Markt.

ARE YOU SERIES 10 > 16/12, Bozar

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?