In Brussel gedraaide 'absurde komedie' niet te zien in België: ‘Absurd’

De nieuwe film van de Franse regisseur Bertrand Blier is volledig gedraaid in Brussel. Maar ironisch genoeg is hij niet te zien in de stad, en zelfs nergens in België, schrijft Le Soir. “Het Franse productiehuis dat de rechten bezit, vroeg gewoon veel te veel geld.”

Convoi exceptionnel is een Frans-Belgische zwarte komedie over twee mannen met zeer uiteenlopende karaktertrekken die elkaar ontmoeten in een file. Eén van de twee mannen krijgt – letterlijk - pagina per pagina het scenario van zijn leven toegeschoven, de ander niet.

De personages worden gespeeld door grote namen: Gérard Depardieu en Christian Clavier. Ze schitterden samen voor het laatst in de film Asterix en Obelix: Missie Cleopatra. De bijrollen zijn bijna allemaal weggelegd voor Belgische komieken: Bouli Lanners, Yoann Blanc, Charlie Dupont… om er maar een paar te noemen.

Ook speelt bijna de hele film zich af in Schaarbeek, en voor een deel ook in Vorst. De twintigste film van Blier is bovendien een coproductie met onder meer het Belgische productiehuis Versus Production. Waarom draait de film dan niet in onze cinema's?

“Het probleem ligt bij het Franse coproductiehuis Orange Studio, dat tevens ook de rechten over de film bezit,” zegt Jacques-Henri Bronckart, producer bij Versus Production, aan BRUZZ.

'Oververzadigde markt'

“Eerst boden ze de rechten van de film voor 250.000 euro te koop aan, een belachelijk hoge prijs voor zo'n nichefilm. Ze kennen de markt in de Benelux gewoon niet. Drie weken voor de release in Frankrijk biedt Orange Studio ons de film gratis aan, maar op dat moment hadden we helemaal geen tijd meer om de release voor te bereiden. Het is gewoon absurd.”

Brockart spreekt over de filmindustrie als een verzadigde markt: “Door het overaanbod aan films gebeurt het wel vaker dat de rechten van een film niet verkocht geraken, met alle gevolgen van dien.”

Binnen twee jaar verschijnt de film wel op één van de kanalen van de RTBF. Wie niet kan wachten moet afzakken naar Frankrijk, waar de film sinds 13 maart draait.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?