Cee-Roo brengt geluiden uit de hele wereld naar Palace

© Cee-Ro

Zwitsers filmmaker Cee-Roo reist de wereld rond om geluiden op te nemen. Daarmee slaat hij aan het componeren. Het resultaat giet de creatieve duizendpoot ook nog in een muziekvideo. Met het concept werd hij enorm populair op Youtube, maar nu is Cee-Roo  klaar voor het grote scherm.

"Ik was altijd geïnteresseerd in die combinatie van video en geluid" vertelt Cee-Ro. "Maar het idee kreeg echt vorm toen ik van een reis terugkwam met een schat aan videomateriaal. Ik merkte dat er zo veel toffe geluiden te horen waren op de video's, dus daar ben ik mee aan de slag gegaan."

Video's als Feel The Sounds of Kenia en Feel The Sounds of Japan waren hitjes op Youtube. Met uitschieters tot een half miljoen views. Ook andere filmprojecten, zoals wanneer hij van het nieuws van het voorbije jaar een geluidsmix maakte, scoorden goed. Maar voor z'n nieuwste project maakt de jonge Zwitser de overstap naar het witte doek.

Muziekfilmtheater

Voor zijn show World Music sloeg Cee-Roo opnieuw aan het verzamelen, al moest hij dit keer niet zelf naar alle uithoeken van de planeet. "Natuurlijk had ik liever zelf rondgereisd (lacht). Maar het is World Music, het zijn geluiden van over de hele wereld. Dan moest ik wel op anderen terugvallen." 

Dit keer draait de filmmaker het concept van zijn populaire Youtubefilmpjes om. "Toen deed ik echt veldopnames en ging ik daarmee aan de slag. Nu wist ik specifiek welke geluiden ik nodig had, en ben ik daarnaar op zoek gegaan." Maar hoewel de geluiden op voorhand gekozen zijn, moet je niet vrezen voor een saaie, statische vertoning. "Er gebeurt erg veel live. Het wordt een mix tussen muziekoptreden, theaterperformance en film."

Sounds of Brussels

Voor de filmmaker is Palace ook een beetje thuiskomen. Cee-Roo woonde een tijdje in Brussel, in Schaarbeek. Bekijkt hij onze hoofdstad met andere oren? "Op geluidsniveau is Brussel echt gek, het kan hier muisstil zijn en twee seconden later als je een hoek omdraait sta je in een lawaaierige, toeterende file."

In Brussel maakte Cee-Roo ook één van z'n filmpjes: City Sounds, maar daar gebruikte hij algemene stadsgeluiden. Hij had het even goed in Antwerpen, Berlijn of Londen kunnen draaien. Hoe zouden de Sounds of Brussels moeten klinken? "(lacht) Da's een goede vraag. De verschillende talen, mensen roepen helemaal anders tegen elkaar. Frieten die worden gebakken, bierflesjes die klinken. En veel auto's, dat ook."

CEE-ROO WORLD MUSIC 23/5, 21.30, Cinema Palace

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?