Ere-Magritte voor cineast Raoul Servais

© House of the Dingo
| Met zijn ere-Magritte treedt Raoul Servais in de voetsporen van Sandrine Bonnaire, André Dussolier, Vincent Lindon, Pierre Richard, Emir Kusturica, Costantin Costa-Gavras, Nathalie Baye en André Delvaux.

Raoul Servais, cineast en pionier van de Belgische animatiefilm, heeft zaterdagavond tijdens de uitreiking van de Magrittes - de belangrijkste Franstalige filmprijzen - een ere-Magritte gekregen voor zijn gehele oeuvre. Daarmee treedt hij in de voetsporen van onder anderen Sandrine Bonnaire, André Dussolier en Vincent Lindon. De filmprijzen worden vanavond verdeeld in de UGC aan De Brouckère.

Ondanks zijn leeftijd bruist de 90-jarige Servais nog van energie en heeft hij nog tal van projecten op stapel staan. Onlangs publiceerde hij nog 'L'Eternel Présent' (De Aanwezige Eeuwigheid), een filosofische roman die hij zelf van illustraties voorzag. Ook BRUZZ interviewde Servais eind vorig jaar nog uitgebreid, waaruit blijkt dat hij allerminst op zijn lauweren rust

In het Oostende museum Mu.ZEE is recentelijk een vleugel geopend gewijd aan zijn werk. Servais studeerde af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent, waar hij zich specialiseerde in grootschalige schilderijen en in de ban raakte van schilder René Magritte. Die steunde hij bij de verwezenlijking van diens gigantische fresco 'Le Domaine Enchanté' voor het casino van Knokke.

Debuutfilm valt meteen in de prijzen

Tijdens zijn studies groeide ook de passie voor de animatiefilm. Met zijn debuutfilm, 'Les Lumières du Port', won Servais meteen de eerste prijs op het Nationaal Festival van de Belgische Film in Antwerpen. Zijn internationale doorbraak volgde in 1965 met 'Chromophobia'.

De grootste bekendheid verwierf hij met de korte animatiefilm 'Harpya', die hem in Cannes een Gouden Palm opleverde, en zijn eerste speelfilm 'Taxandria' (1994), een combinatie van animatie en live action.

Met zijn ere-Magritte treedt Raoul Servais in de voetsporen van Sandrine Bonnaire, André Dussolier, Vincent Lindon, Pierre Richard, Emir Kusturica, Costantin Costa-Gavras, Nathalie Baye en André Delvaux.

In een gesprek met BRUZZ vertelde hij dat hij niet graag naar zijn eigen films kijkt. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?