review

'Gutland': Luxemburg op de filmkaart?

Onze score

Er komt niet elk jaar een film uit Luxemburg overgewaaid. Zelfs niet elke vijf jaar. Er loopt nochtans talent met ambitie rond in het groothertogdom.

Begin dit jaar bleef de Luxemburgse Vicky Krieps recht in een spetterend acteerduel met de legendarische Daniel Day-Lewis voor het prachtige Phantom thread. Vandaag krijgt Gutland een bioscooprelease.

De debuutfilm van Govinda Van Maele zorgt ervoor dat je je nooit nog op je gemak zal voelen tijdens een wandeling door Luxemburgs landbouwgebied. Een vreemdeling (Frederick Lau) wordt aanvankelijk weggekeken in een pittoresk boerendorp tot hij ingaat op de avances van de dochter van de burgemeester (here’s Vicky!).

Of de vreemdeling het dorp moet vrezen of het dorp de vreemdeling, blijft lang in het ongewisse. Van Maele installeert met succes een ambigue, ongemakkelijke sfeer en laat realisme zijn creativiteit niet beteugelen.

Aan een sterk einde gaan helaas ook opnames vooraf die geen onmiddellijke meerwaarde zijn. Zonder meer een beloftevol debuut, maar om Luxemburg echt op de filmkaart te zetten, zal het volgende keer nóg beter moeten zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?