review

'Inclusief': een intieme, tijdelijke inkijk in de levens van vier kinderen

1640 inclusief 1640 inclusief
Onze score

Het reguliere onderwijs mag leerlingen die door een beperking, stoornis of handicap extra zorg behoeven, niet langer verstoten. Het M-decreet legt de Vlaamse scholen op om zich aan te passen aan de rechten van het kind. Deze documentaire laat de hevige discussie tussen voor- en tegenstanders van het zogenaamde inclusieve onderwijs links liggen en observeert in prachtig zwart-wit hoe vier kinderen met speciale behoeften hun gewone school ervaren.

Irakli heeft een zware fysieke beperking. Met de nodige hulp thuis en in de klas gaat de lagere school hem goed af. Bij de vierjarige Rosie is het nog zoeken naar wat er precies scheelt en hoe ze kan worden geholpen. Voor Sami, die zijn emoties niet onder controle heeft, zijn de boerderijklassen een berg waar hij over moet. Nathan lijkt op zijn plaats in de kunsthumaniora, maar ook hier is er enige angst voor het vervolg.

Inclusief is geen snel gemaakte tv-reportage of realityreeks die op je emoties inspeelt, maar een uitgekiende bioscoopfilm die een bevoorrechte, intieme, tijdelijke inkijk geeft in de levens van vier kinderen. Regisseuse Ellen Vermeulen is niet aan haar proefstuk toe. 9999, haar film over geïnterneerde criminelen, was ook al uitmuntend. Het is geen goed idee om mee te spreken over inclusief onderwijs zonder Inclusief te hebben gezien.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?