La solitudine dei numeri primi

Dat er uit de lessen wiskunde meer poëzie te puren viel dan uit de lessen Nederlands was een aanvoelen dat mijn rapportcijfers niet gunstig heeft beïnvloed: als er op het examen fractionele afgeleiden moeten worden berekend, moet je niet afkomen met de eenzaamheid van de priemgetallen. Ideeën daaromtrent kun je maar beter opsparen voor een roman. Dat deed de Italiaan Paolo Giordano met succes.

Vele lezers in vele landen gingen door de knieën voor zijn verhaal over Mattia en Alice. Het wiskundegenie en de mankepoot zijn op jonge leeftijd al slachtoffers van hun verleden. De buitenwereld kan niet met de beschadigde zielen om en zij niet met de buitenwereld. Op de middelbare school lopen ze elkaar tegen het lijf. Maar vorm maar eens een koppel als je een priemgetal bent: slechts deelbaar door één en door zichzelf. Wordt die eenzaamheid opgeheven wanneer je ze bij elkaar herkent?

Met de hulp van de schrijver heeft filmregisseur Saverio Costanzo een dappere maar mislukte poging ondernomen om het boek te verfilmen. Het in de verf zetten van mysterie, bevreemding en andere thrillerelementen, het continue isoleren van de thema's om ze te kunnen omzetten in beelden en het overhoop gooien van de chronologie zorgen voor een paar sterke taferelen, maar vooral voor potsierlijke chaos en kille afstandelijkheid. Costanzo is zo bezig met imponeren dat hij niet ziet dat actrice Alba Rohrwacher hem de eenzaamheid van de priemgetallen op een plateau aanbiedt.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Belarus tripping: cinema vrom the edges of Europe
  • Gabriel Rios & The Colorist Orchestra
  • Histoire de la violence: Édouard Louis vire au théâtre
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement