Nova breekt een lans voor Arenbergbioscoop

© brusselnieuws.be
22/08/2011
Cinema Nova vindt dat de buren van de Arenbergbioscoop financiële steun moeten krijgen om te blijven voortbestaan. De programmatoren van de alternatieve cinema hebben sterke twijfels rond de opvolger van Arenberg, volgens hen meer een marketing- dan een cultuurproject.

De Novaploeg, die zelf in de zaal van de oude Arenberg gevestigd is, noemt zichzelf kritisch ten aanzien van de programmatie "die soms een gebrek aan moed kan worden verweten" en van het beheer van de Arenberg. Toch steunt Nova de Arenberg in zijn strijd om te overleven.

"De Arenberg blijft arthousefilms programmeren en een culturele visie op film verdedigen. Sinds enkele jaren probeert de ploeg de aandacht van de overheden te trekken op de moeilijkheden waarmee ze geconfronteerd wordt," aldus cinema Nova maandag in een persbericht. "De plannen voor de bouw van een bioscoopcomplex op de site van de voormalige brouwerij Wielemans-Ceuppens in Vorst zijn enkel hypothetisch en doet niets af aan het belang van het behoud van de filmzaal in het centrum van de stad."

"Intussen besliste de eigenaar van de Koninginnegalerij, de nv Galeries royales Saint-Hubert, het huurcontract van de Arenberg niet te verlengen. Reden zijn de achterstallige huur, maar nog belangrijker is het "gebrek aan toekomstvisie" dat hen verweten wordt. De nv wil de Arenberg "revitaliseren".

Vreemdsoortig consortium
"Om dit waar te maken ontstond een vreemdsoortig consortium tussen een producent gespecialiseerd in ontdekkingsfilms (Henri de Gerlache), de voormalige schepen van cultuur en stedenbouw van de Stad Brussel Henri Simons, twee kleine Franse bedrijfsleiders en een yuppie van video games. Samen zijn ze van plan om een "meer modern" project in de Arenberg en andere delen van de galerij uit de grond te stampen. Dit fijne team, bijgestaan door communicatiespecialisten, wil ons ervan overtuigen dat de Arenberg resoluut oubollig is, terwijl hun "culturele project 2.0" drager is van een meer "jonge", "aantrekkelijke" en "vooruitziende" visie", aldus de Nova.

Volgens Nova moet de Arenberg worden ondersteund en niet uitgesloten. "Hen een "gebrek aan toekomstvisie" verwijten is een slecht argument. De transformatie van een filmzaal eisen op grond van het argument dat ze "slechts" films vertonen, betekent het einde van alle bioscopen. Als er in Brussel werkelijk behoefte is aan nieuwe plekken die gewijd zijn aan digitale cultuur, is dat geen reden om dat te doen ten koste van een bestaande zaal gewijd aan film, van een ploeg die al veel bewezen heeft, van een erfgoed en een geschiedenis van meer dan 30 jaar," besluit de Nova.

De huidige Arenberg moet sluiten op het moment dat Cinema Nova zijn vijftiende verjaardag viert. De geschiedenis van beide bioscopen is gelieerd. Eind jaren 1970 opende de Arenbergbioscoop de deuren in een zaal aan de Arenbergstraat nr. 3. In 1987 verjoeg de Kredietbank de cinema om zijn kantoren uit te breiden... iets wat nooit gebeurde. De bank bouwde in de plaats een nieuwbouw aan de Havenlaan.

In 1997 hervond de oude zaal aan de Arenbergstraat zijn bestemming als filmzaal dankzij de opening van Cinema Nova. De Arenberg had inmiddels toevlucht gevonden in de nabijgelegen Koninginnegalerij.

Cinéma Arenberg / Galeries

Eind december verviel de huurovereenkomst van Cinéma Arenberg in de Koninginnegalerij. Een verlenging van het contract zag de eigenaar van het pand niet zitten. Een opvolger in de hoedanigheid van regisseur Henri de Gerlache bood zich al snel aan om de cinema over te nemen.  Op 18 januari 2012 ging de cinemazaal opnieuw open onder de naam Galeries.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Film, Cinéma Arenberg / Galeries

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni