Vijf filmtips om de hittegolf te overleven

© Chantal Akerman
| Golden Eighties, een New Age-klassieker van de Belgische cineaste Chantal Akerman.

Wie genoeg heeft van de bakken-en-bradentemperaturen van de voorbije dagen en tegelijk aan cultuur wil doen, zoekt nog het best verkoeling in de cinema. Airco, frisse dranken en filmplezier in vijf BRUZZ-filmtips.

Golden Eighties
© Chantal Akerman
| Golden Eighties, een New Age-klassieker van de Belgische cineaste Chantal Akerman.

Belgische cult

Wanneer zag je laatst een film van Chantal Akerman? De internationaal gelauwerde Brusselse cineaste, die in 2015 overleed, is in België (jammergenoeg) zo goed als onbekend. In Cinema Palace speelt haar film Golden Eighties. De komedie uit 1986 speelt af in een kapsalon van een winkelcentrum. Mado is verliefd op Robert, die zelf dol is op Lili, die op haar beurt smoor is op meneer Schwartz. Denk Romeo en Julia, maar dan New Age. En vol haarlak.

Golden Eighties - Chantal Akerman
Nog tot 31 juli in Cinéma Palace

Incredibles 2
© Disney
| Incredibles 2 is bijna even goed als zijn voorganger. Een prestatie voor een superheldensequel.

Superkids

Omdat je de kinderen ook maar een beperkt aantal uren op een draaimolen kunt laten zwieren, kun je hen even goed zoet houden met een film. Animatiestudio Pixar grossiert in films die jong, oud, filmcriticus en popcornvreter plezieren. Incredibles 2 volgt opnieuw de avonturen van de superheldenfamilie Parr en doorstaat de vergelijking met de eerste film moeiteloos.

Incredibles 2 - Brad Bird
In alle grote cinema's van Brussel

Philadelphia Story
© MGM
| The Philadelphia Story uit 1940 is een klassieke romantische komedie.

Klassiek romantiek

Te warm voor kleffe romantiek in de slaapkamer? Ga dan samen met de geliefde The Philadelphia Story kijken. Deze klassieker uit 1940 met katharine Hepburn, Cary Grant en James Stuart is een geweldig geschreven, romantische komedie die na al die jaren er nog steeds staat als een huis. De steenrijke Tracy Lord staat op het punt te trouwen met een oersaaie snul. Op de vooravond van haar huwelijk drinkt ze te veel champagne, ruziet ze kletterend met haar ex en flirt ze met een reporter. Santé!

The Philadelphia Story - George Cukor
Zaterdag 28 juli (19.30) en Dinsdag 7 augustus (21u45) in Studio 5 van Flagey

Manifesto Cate Blanchett
© Julian Rosenfeldt via Cinémas Galeries
| De actrice Cate Blanchett geeft in Manifesto (2015) gestalte aan 13 verschillende personages.

Actrice met baard

Doet de warmte je duizelen? Stap dan binnen in de transformatiewereld van de Australische actrice Cate Blanchett. In Manifesto, een film uit 2015, kruipt ze in de huid van 13 verschillende personages - van een CEO tot een dakloze - om teksten uit kunstenaarsmanifesto's ten berde te brengen. Bevreemdend en een tikje esotherisch, dat wel. Maar het is een waar plezier om Blanchett met een baard te zien.

Manifesto - Julian Rosenfeldt
Nog tot 30 juli in onder andere UGC Toison d'Or of Cinema Galeries

Book Club
© Bill Holderman via UGC
| De pruik van Jane Fonda steelt de show in de rode wijnkomedie Book Club.

Zatte fles

Jane Fonda, Diane Keaton, Candice Bergen en Mary Steenburgen in één film. Dat kan niet fout gaan. Wel, Book Club bewijst het tegendeel. De legendarische actrices slagen er niet in om dit geriatrische Fifty Shades of Grey-vehikel naar een aanvaardbaar niveau te tillen. Wie evenwel zin heeft in aangebrande moppen van beschonken vrouwen boven de 60 en gewoon leeghoofdig entertainment zoekt in tijden van overkookte hersenpannen, is bij deze film aan het goede adres. Fout, fouter, Book Club.

Book Club - Bill Holderman
Nog tot 31 juli in UGC Toison d'Or

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?