Bibliothecaris Linda Bruyninckx

Brussel leest (12): de boekentips van Linda van de bibliotheek van Molenbeek

22/08/2018

Duik je ook zo graag in een goed boek, liefst op een lommerrijke, paradijselijke plek in de stad? De Brusselse bibliotheken bezorgen je met veel plezier een stapel leestips.

De boekentips van Linda Bruyninckx:

Linda is bibliothecaris in de bibliotheek van Sint-Jans-Molenbeek. Klik op de titel voor Linda's uitleg over het boek.

'De terugkeer van de dansleraar' - Henning Mankell

Ik lees graag misdaadromans en Mankell is een van mijn favoriete schrijvers. De terugkeer van de dansleraar is een uitstekende psychologische misdaadroman waarin de schrijver veel aandacht heeft voor de personages en hun privéleven, het motief van de moord en de plot van het verhaal.

In dit verhaal, dat zich afspeelt zich in Harjedalen in het noorden van Zweden waar Mankell zelf opgroeide, reist de zieke 37-jarige politie-inspecteur Stefan Lindman af naar een Noord-Zweeds plaatsje waar een ex-collega in zijn afgelegen huisje in de bossen op brute wijze is vermoord. De link met oude en nieuwe nazi-activiteiten wordt vlug gelegd.

De plotse wendingen in het verhaal en de ziekte van Lindman die kanker heeft, geeft het verhaal een extra diepte. Tegelijkertijd is het verhaal heel menselijk gebracht. Je voelt de angst die Lindman heeft voor en van de kanker, maar ook de kritiek die Mankell heeft op de maatschappij, op de nazi’s in het verleden en nu. Zo geeft hij duidelijk zijn mening weer dat het nazi-gedachtengoed nog altijd leeft, niet alleen bij de skinheads maar ook bij die mensen die zogenaamd een respectabel leven leiden.

'De Mandibles : een familiekroniek, 2029-2047' - Lionel Shriver

De titel van dit boek boeide me direct. Ik dacht onmiddellijk aan het jaar 1929 met de grootste beurscrash van de eeuw!

Het verhaal start met de boodschap van de Amerikaanse president aan zijn burgers dat het land zijn schulden wereldwijd niet meer kan afbetalen. In eerste instantie wordt Florence Mandible en haar familie hierdoor niet getroffen. Maar wanneer het fortuin van de grootvader, waarop de hele familie steunde, volledig verdwijnt, staat de familie Mandible zware problemen te wachten. Florence, de minst begoede van de familie, probeert met haar gezin en haar familie te overleven in deze moeilijke tijd. Het boek De Mandibles is een echte aanrader. De visie en ideeën op de huidige en toekomstige wereld van de schrijfster hebben op mij een enorme indruk gemaakt. Het verhaal is zo geschreven dat het mij niet onwaarschijnlijk lijkt dat dit ooit onze toekomst wordt.

'Toen met een lijst van nu errond : Herman de Coninck: biografie' - Thomas Eyskens

Als studente in Leuven leerde ik Herman de Coninck kennen. Alhoewel ik niet veel bezig was met poëzie, ben ik een paar avonden gaan luisteren naar de dichter. Het trof me toen dat hij zijn eenvoudige gedichten zo goed kon brengen! Je zag gewoon voor je ogen wat hij wilde vertellen. De biografie van de hand van Thomas Eyskens is gebaseerd op vele gesprekken met familie, vrienden en collega's, nooit eerder gepubliceerd fotomateriaal en nagelaten correspondentie. Ik ben nu dus nog een grotere fan van hem.

'1q84 : [qutienvierentachtig]. Boek een, April-juni' - Haruki Murakami

Een van mijn lievelingsschrijvers is Murakami. Als Japanse schrijver, is hij een van de weinigen die geïnteresseerd is in Amerikaanse literatuur. Hierdoor heeft hij een westerse schrijftaal eigen gemaakt waardoor hij toegankelijk schrijft.

In dit verhaal ontmoet je Tengo, een wiskundeonderwijzer en de ghostwriter van een bestsellerauteur, en Aomame die sportschoolinstructrice is maar daarnaast moorden uitvoert in opdracht van een rijke filantropische vrouw. Op het eerste gezicht hebben ze niets met elkaar te maken, maar gaandeweg blijkt dat ze elkaar vroeger ontmoet hebben, en het ziet ernaar uit dat dit weer gaat gebeuren.

Wanneer ze merken dat ze allebei in een soort alternatieve werkelijkheid terecht zijn gekomen gaan ze naar elkaar op zoek. Het boek is zowel een psychologische roman, een sciencefiction, een liefdesroman maar ook een filosofische roman. Zoals steeds in zijn romans gaat het om vervreemding, surrealisme, muzikale verwijzingen (samen met zijn vrouw had hij een jazzbar!), enz.

'De zonnekoning: glorie & schaduw van Lodewijk XIV' - Johan Op de Beeck

Dit boek ben ik momenteel aan het lezen en ik weet nu al dat dit een van mijn favoriete boeken gaat worden. Het boek start met de ouders van Lodewijk XIV, Anna van Oostenrijk en Lodewijk XIII, die een moeilijke relatie hadden en waaruit toch twee zonen geboren werden. Ook de rol van kardinaal Richelieu wordt duidelijk toegelicht. Gaandeweg het verhaal zie je dat Lodewijk XIV, al koning op zijn vijfde, de ideeën van Richelieu was toegewijd, namelijk het onderontwikkelde en feodale Frankrijk ombouwen tot een gecentraliseerde grootmacht, op alle gebied: militair, economisch, kunsten, enz. Nu nog steeds wordt het Versailles dat uit die visie geboren is, bezocht door talloze toeristen. Ik kijk er enorm naar uit om het boek verder te lezen!

1 Stad, 19 Boeken

Van 19/06 tot 19/09 zetten alle Brusselse bibliotheken 19 uitgelezen boeken in de kijker. Ga langs en ontdek ze allemaal. Klik hier voor meer info.

Brussel Leest

Duik je ook zo graag in een goed boek, liefst op een lommerrijke, paradijselijke plek in de stad? De Brusselse bibliotheken bezorgen je met veel plezier een stapel leestips.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Expo, Brussel Leest, boekentips, bibliotheek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni