interview

Le 77 zet met 'Ultim' een stap naar de volwassenheid

Een derde plaat op evenveel jaar tijd: de mannen van Le 77 zitten niet graag stil. Ultim heet de nieuwe worp, en dus gaan Peet, Félé Flingue, Morgan en Rayan tot het uiterste. “Het klinkt inderdaad wel erg finaal, alsof er daarna niets meer komt.” Hun liedje in de coloc op nummer 77 in Laken is alvast uitgezongen. De heren zijn apart gaan wonen.

2016 was een boerenjaar voor de Brusselse hiphopscene. Roméo Elvis dropte na twee eepees eindelijk zijn eerste langspeler. Zijne zwangerschap loste zijn eerste solosingles en timmerde ondertussen volop aan de release van z’n eerste mixtape. En vier huisgenoten uit Laken stoven als een wervelwind iedereen omver met hun debuut C’est le 77. We zijn drie jaar verder en de tornado raast al die tijd gewoon verder. Langs hun clin-d'oeuil Bawlers en nu opnieuw met Ultim. Geen baanbrekend nieuwe plaat, maar wel eentje waar je van de eerste seconde doorhebt: dit is Le 77.

“We blijven gewoon onszelf,” zegt Peet. “Maar er sluipen hier en daar wel wat nieuwe inspiraties natuurlijk.” “Ik vond het vooral echt niet makkelijk om alles op punt te stellen,” zegt beatmaker Morgan. “Ultim heeft voor ons het langste geduurd juist te krijgen.”

Dat terwijl de vorige plaat amper anderhalf jaar oud is. Peet slaat aan het rekenen. “Ah wow, da’s echt nog niet zo lang geleden. En dan wilden we ze dus nog sneller op elkaar laten volgen.” ”Da’s omdat die drie een verhaal met meerdere hoofdstukken zijn,” legt Rayan uit. C’est le 77 was echt onze introductieplaat als Bawlende bende. De definitie van wat dat precies betekent, hebben we dan in Bawlers verder uitgewerkt. Ultim is gewoon de volgende stap, maar dan wel eentje tot in het extreme."

"Eigenlijk zouden we die drie eens in een verzamelbox moeten uitbrengen,” droomt de manager luidop. Al loopt Peet daar iets minder warm voor. “Ik vind onze platen nu al meer dan lang genoeg. Tenzij je een goeie joint opsteekt natuurlijk.”

‘Op weg naar het volwassen leven’

In de intro van hun nieuwe plaat wordt Le 77 beschreven als een groep vrienden die echt erg copain, copain zijn. “Ja tuurlijk, da’s toch gewoon hoe we zijn,” klinkt het als uit één mond. “We zijn als broers” verklaart Morgan. ”Natuurlijk clasht dat af en toe wel eens, maar als we morgen beslissen om te stoppen met de muziek, blijven we dikke maatjes. De muziek is een bonus in onze vriendschap.”

Of het dan niet net meer botst als je voortdurend op elkaars lip leeft. “Ah, we hebben daar nog niet al te veel over gepraat, maar we wonen eigenlijk niet meer samen. Iedereen is wat meer z’n eigen stek gaan opzoeken. Alleen Felix (Félé Flingue jc.) woont nog op nummer 77 dus we moeten gelukkig niet van naam veranderen. Nu 't is wel eens verfrissend voor onze dynamiek. Onze eerste stap op weg naar het volwassen leven.”

Val gerust even steil achterover, Le 77 wordt volwassen. “Vooral buiten onze muziek hoor,” nuanceert Rayan snel. “Om toch ook een iets normaler leven te leiden naast ons leven als artiest.” Peet vult aan: “In zo’n colloc is er altijd wel wat miserie, maar je bent jong dus tu t’en fous. Nu je alleen woont is het jouw eigen miserie en moet je daarmee om, maar da’s misschien eens goed voor ons.”

Ultiemer dan Ultim

20190620_Le77_Ultim_Persbeeld

Ieder z’n eigen stekje wakkert bij de heren ook de solo-ambities aan. Peet loste eind vorig jaar Mecman, en ook Morgan wil het eventjes alleen aanpakken. Maar wat de naam Ultim ook doet vermoeden: dit is niet het einde van Le 77. “We blijven zo veel mogelijk optreden,“ verzekert Rayan. “Alleen duiken we nu niet meteen weer samen in de studio.” Ook Peet is het daarmee eens: “Het is de eerste keer dat we niet meteen de drang voelen om nu al aan een volgende plaat te gaan werken.”

“Maar je hebt gelijk Ultim klinkt wel erg finaal, alsof er daarna niets meer komt.” Al is Morgan het daar niet mee eens: “Ultiem da’s voor mij: alles kapot, het dak eraf, vol gaan.” “En voor onze volgende plaat gaan we daar wel gewoon weer over,” zegt Rayan. “Ultiemer dan Ultim. We vinden er wel iets op."

Ultim is vrijdag het Album van de Dag bij Bruzz. Le 77 geeft zelf tekst en uitleg bij hun nieuwe plaat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?