Dries Laheye op Brosella: 'Hou van vrijheid'

© Alexander Popelier

Dries Laheye: zijn naam klinkt misschien niet meteen bekend in de oren, maar over STUFF. en BRZZVLL heeft ondertussen iedereen wel iets gehoord of gelezen. Het zijn slechts twee groepen uit een hele reeks waarrond sinds kort een grote hype is ontstaan. Plots beseffen verschillende mediakanalen dat er in het Belgische jazzwereldje heel wat gebeurt. Of al de muziek van die groepen ook echt jazz is, daar is niet iedereen het over eens.

Laat dat nu precies de boodschap zijn die ze bij Brosella al jaren prediken: geen hokjesmentaliteit, maar muzikale kwaliteiten primeren.

En dan zit Laheye hier perfect op zijn plaats. Tegenwoordig is hij zowat de meest gevraagde bassist. Want naast STUFF. en BRZZVLL maakt hij deel uit van onder meer DERvISH (het elektroproject van Toine Thys), AAN (een muzikaal onderzoeksproject van Andrew Claes met Bert en Stijn Cools), hoera. en Pudding oO. Zelfs de Nederlander Kyteman lijfde hem in bij zijn Orchestra. Hoe moeilijk was het kiezen en beslissen met wie hij zou optreden tijdens Brosella? “Toen ze mij contacteerden, had ik net concerten gespeeld met de muzikanten van STUFF. en Pudding oO. Dat klikte zo goed dat ik hier wel een vervolg aan wilde breien. Onder de naam Kan-Kan staan we nu opnieuw samen op het podium. Trompettist Jon Birdsong wordt mijn centrale gast.”

In hoeverre we er het etiket jazz op kunnen plakken, daar maakt Laheye zich terecht geen zorgen over: “Ik hou van vrijheid in muziek. Ergens zal wat we doen wel aanleunen bij jazz. Waar we op zullen letten, is dat verschillende aspecten aan bod komen, van improvisatie tot solopassages. Het wordt zeker geen best of geplukt uit bestaande repertoires. We willen evenmin het publiek afschrikken met een stroom van dissonante klanken en experimenten, zonder te verzanden in partymuziek en luchtige grooves. Het is vooral de bedoeling de sterkte van de muzikanten uit te vergroten. Ik hou van dat schizofrene gevoel, zowel van genres en stijlen als van locaties. Dat houdt mij fris.”

Dries Laheye presents Kan-Kan

data: 12/7, 18.45 

waar: Palm Hop Select Stage

---------------------

Brosella

data: 11 en 12/7

waar: Groentheater, Laken

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • Als één man achter Union, hoe de oude club weer hip wordt
  • Juicer Kylian: 'Deelsteps betalen mijn huur'
  • Bert Anciaux trekt lijst SP.A+: 'Nog één keer knallen'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Serge Aimé Coulibaly: épopéé d'une autre Afrique
  • De verzamelwoede van Benjamin Verdonck
  • Mike Yung: the sound of the underground
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement