Festival van de Vrijheid ontleedt onze systeemfouten

Het zijn de antisysteemdenkers die de laatste jaren verkiezing na referendum winnen. Maar wat is dat ‘systeem’ dan dat verantwoordelijk is voor alle kwalen van deze tijd? Het jaarlijkse Festival van de Vrijheid dat donderdag van start gaat geeft een aanzet met documentaires, debatten, voorstellingen en concerten.

Théâtre National en de organisatie Bruxelles Laïque slaan al jaren de handen in elkaar voor een tiendaagse kruisbestuiving van artistieke en academische interventies. In alle vrijheid en met een kritische geest houden kunstenaars, denkers en uitvinders een thema onder de loep en gaan ze er zelf mee aan de slag. Een goed jaar na de Brexit en de verkiezing van Trump is dit onderwerp - niet geheel verwonderlijk - het antisysteemdenken, verzameld onder het label 'system error'.

Want wat betekent het begrip ‘systeem’ eigenlijk? Wie trekt er allemaal aan de touwtjes? Hoe struikelt het en krabbelt het weer overeind? Allemaal vragen waarop het festival een antwoord probeert te zoeken, onder meer met de vertoning van de openingsfilm Pavlensky. Man and Might over de Russische kunstenaar Piotr Pavlenski op 19 oktober. Met zijn publieke kunst schopt deze man tegen de schenen van het Russische systeem en de instellingen die daar deel van uitmaken. Hij schuwt tegelijk niet om daarbij zijn lichaam in de strijd te gooien.

Exclusieve zaaloptredens
De film maakt deel uit van de internationale filmcompetitie voor documentaires die als een rode draad door het festival loopt. Verder staan er dagelijks ook debatten en voorstellingen op het programma, die vaak plaatsvinden in de foyer van het theaterhuis en een gezellige sfeer creëren.

Dat er geen betere manier is om even te ontspannen na al dat onderzoek en gepraat dan met een streepje muziek, weten ze bij Théâtre National als geen ander. Ook dit jaar wist het festival enkele mooie namen te strikken voor exclusieve zaaloptredens. De Bosnische band Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra komt vrijdag al langs. Later komt ook het Brusselse jazztrio Aka Moon zijn 25ste verjaardag vieren en maken Goose, Chinese Man en Puggy hun opwachting.

> Festival van de Vrijheid. 19/10 > 28/10, Théâtre National, Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
BRUZZ Magazine
deze week
  • Assita Kanko: 'De N-VA? Ik zit goed bij de MR'
  • Landbouw in Neerpede: hoe lang nog?
  • Weg uit Vlaanderen: hippe senioren verhuizen naar bruisend Brussel
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
Neem een abonnement