Nieuwe generatie grijpt de macht in de Brusselse 100

© Elie Carp

Naar goede gewoonte lijsten we bij BRUZZ de beste nummers uit onze hoofdstad op in de Brusselse 100. Wat leert dat lijstje ons nu over het Brusselse muzieklandschap? "Stikstof is alomtegenwoordig."

Brusselse klassiekers blijven het goed doen in onze lijst. Jacques Brel, Toots Thielemans, Johan Verminnen en Raymond van het Groenewoud veroveren allemaal een plekje in de top tien. Maar toch is de eerste plaats weggelegd voor de nieuwe generatie. Met zijn recentste single 'Gorik pt. 1' prijkt Zwangere Guy meteen helemaal bovenaan de Brusselse 100. Onderaan dit artikel kan je zien hoe blij dat de Brusselse rapper maakt. 'Bruxelles' van Jacques Brel en 'Alors on Danse' van Stromae vervolledigen de top drie.

Volgens onze muziekwatcher Sasha Van der Speeten komt die eerste plaats niet echt als een verrassing. "Zwangere Guy wordt meer en meer opgepikt door nationale zenders. Zeker deze laatste nieuwe single heeft op relatief korte tijd een enorme impact gehad."

Het is trouwens niet alleen Zwangere Guy zelf die profiteert. "De hele scene rond Gorik is immens populair. Stikstof is alomtegenwoordig maar ook Le 77, Juicy en Blu Samu." Dat merk je ook in de lijst. tien keer staat Gorik in de lijst. Drie keer met een eigen nummer, zes keer met Stikstof en dan nog één keer als featuring artist bij Juicy

Angèle pas tiende, zelfs onzichtbare Stromae haalt top drie

Stromae is al enkele jaren een vaste klant in de top van de Brusselse 100. Vorig jaar nog kaapte hij met 'Formidable' de hoofdvogel weg. "Hoewel het al een tijdje stil is rond Paul Van Haver, blijft de Vorstenaar wel scoren." Zo haalt 'Défiler', Stromaes enige recente muzikale uitspatting, bijvoorbeeld ook de lijst.

Roméo Elvis & Angèle
© Charlotte Abramow
| Broer en zus Van Laeken vullen samen 11 procent van de Brusselse 100

Angèle, hét Brusselse popsnoepje van 2018, staat in totaal vijf keer in de Brusselse 100. Maar met haar hoogste notering duikt ze maar net de top tien binnen. "Dat vind ik dan weer lager dan verwacht. Vooral omdat het ook met 'Tout Oublier' is. 'La Loi De Murphy' was toch een veel grotere hit."

Maar de stemmers vonden haar samenwerking met broer Roméo Elvis een beter Brussels nummer. Dat is meteen nog zo'n terugkerend fenomeen. Stemmers kiezen niet per se voor de grote hits maar gaan binnen de catalogus van een artiest uit de hoofdstad op zoek naar nummers die op en top Brussels zijn.

Zo staat Damso met 'BruxellesVie' in de lijst en niet met 'O Macarena' en scoort Roméo Elvis het hoogst met zijn gratis gereleasete 'Bruxelles Arrive'.

Folklore blijft scoren, mooi adieu voor de Fanfaar

In tegenstelling tot de club, blijft Lange Jojo met z'n supporterslied wel scoren.

De Brusselse 100, dat betekent elk jaar ook een heleboel sappige folklorenummers op je radio. Lange Jojo is daar de grote slokop. Hij staat vier keer in de lijst en zijn hoogste notering, 'Anderlecht Champion', valt maar net buiten de top dertig. Maar ook andere voetbalchansons doen het goed in de lijst. Zo staan 'Waile zaan van Meulebeik' en 'C'est l'Union qui sourit' broederlijk naast elkaar op plaatsen 65 en 66.

Tot slot nog een opvallende notering voor de Fanfaar. De band van Jeroen Camerlynck kondigde vorige week hun afscheid aan. Of ze net daarom de Brusselse 100 haalden, kunnen we niet zeggen. Maar 'Adieu' op plaats 90 is zeker en vast een passend afscheid voor de Brusselse rockgroep.

Zwangere Guy bedankte in een videoboodschap al z'n fans voor het stemmen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?