Spot On: Maghreb muziekmaker Ammar 808

Vergeet die naar gindse horizon turende gitaren, tussen weemoed en euforie kamperende tropenpop en in lome trap gelooide hiphop: dit najaar hoort u te stuiteren op de wereldbeats van wervelwind Ammar 808.

Ammar 808 is de boreling van Sofyann Ben Youssef, een Tunesische producer en musicoloog die tien jaar geleden na wat omzwervingen in Brussel zijn anker uitwierp. In zijn reiskoffer zat een Roland TR-808, een iconische drummachine die begin jaren 1980 de (elektronische) popmuziek revolutionaliseerde. Denk aan de futuristische, onheilspellende flipperkastbeats van Afrika Bambaataa’s ‘Planet Rock’, de hijgerige robotpop van The Egyptian Lovers ‘Egypt, Egypt’ of ‘Your love’ van wijlen Frankie Knuckles.

Sofyann Ben Youssef laat zijn elektronische beatbraker een innige paringsdans dansen met het opzwepende klankenarsenaal van de Maghreb. Daarvoor zorgen bezwerende blaasinstrumenten als de zukra, een doedelzak uit Libië, en de gasba, een Marokkaanse fluit, de typische euforische gezangen, de repetitieve percussie en de diepe grommen van de gimbri, de driesnarige luit die de Noord-Afrikaanse muziek in een heksenketel verandert.

Kortom, geen betere manier om de traditie met het nu te verbinden. Terwijl anderen muren bouwen, doorbreekt Sofyann Ben Youssef grenzen en legt nieuwe verbindingen. Het debuut van Ammar 808 heet The Maghreb United, een titel die verwijst naar de muzikanten die hij rond zich heeft verzameld: zanger Cheb Hassen Tej uit Tunesië, Sofiane Saidi uit Algerije, die eerder al samenwerkte met de Brusselse zangeres met Egyptische roots Natacha Atlas, en Mehdi Nassouli uit Marokko, die al op de loonlijst stond van de Malinese revelatie Fatoumata Diawara en bij Ammar 808 onder meer de gimbri mag beroeren.

Een beetje muziekliefhebber luistert vandaag zonder oorkleppen. Ammar 808 mocht begin dit jaar de Ancienne Belgique op temperatuur brengen voor James Holden & The Animal Spirits. Net als de tot de gnawa bekeerde Brit, mikken Sofyann Ben Youssef en zijn handlangers op trance.

Een intense, hypnotiserende trip waarbij je je ogen kan sluiten en wegdromen, maar meer nog een waarbij je samen met al dan niet gelijkgezinden de ziel uit je lijf kan dansen terwijl de wereld daarbuiten verder opbrandt. Naar de AB komt Sofyann Ben Youssef met een nieuw project rond targ, traditionele muziek uit het Noord-Westen van Tunesië die hij van extra stroomstoten zal voorzien zoals hij demonstreert in de nieuwe single en bijbehorende clip 'Ain essouda'. Cheb Hassen Tej vergezelt hem op zang en gasba, die ook wordt beroerd door Lassaed Bougalmi, die eveneens op de zokra aan de slag gaat.

U zat met een duiveltje op de schouder en u wist nog niet hoe u hem de laan kon uitsturen? Ammar 808 is de ideale duiveluitdrijver.

GLOBAL STREET SOUNDS: AMMAR 808, JUPITER & OKWESS, IFRIQIYYA ELECTRIQUE, 16/9, 14.30, Ancienne Belgique, www.abconcerts.be

Al onze tips voor het culturele najaar vind je deze week in het magazine of klik hier voor het muziekoverzicht

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?