Steven Delannoye New York Trio feat. Jozef Dumoulin

© Anouk Deweerdt

Een verblijf in New York blijft voor elke jazzmuzikant een verrijkende ervaring. Saxofonist Steven Delannoye leerde er vooral de juiste keuzes maken en staat hierdoor nu volop in de kijker met verschillende releases, enkele nieuwe projecten en een JazzLab-tournee. 

Delannoye speelt altsaxofoon, basklarinet, fluit en sopraansax, maar de tenorsax is zijn grote liefde. "Wie mij boekt, krijgt dus meerdere muzikanten voor de prijs van één. (Lacht) Het is vooral een verrijking voor je speelstijl als je diverse instrumenten onder de knie hebt, maar ik besef ook dat je ze niet allemaal even goed kunt beheersen en je best een specialisatie kiest."

En zo komen we bij de voornaamste les die hij leerde tijdens zijn jaartje studeren in New York. "Ik wilde vooral even weg uit mijn veilige omgeving in Vlaanderen, maar ik besefte snel wat er hier goed is. Zoals de menselijke omgang en het lekkere eten. We hebben alleszins een veel betere levenskwaliteit. Wat zij dan wel hebben, is die ongelofelijke drive en hun uiterst praktische houding. Tijdverlies is uit den boze. Wie zijn materiaal niet kent, valt onherroepelijk door de mand. Dat zette mij aan om gerichter te werken en keuzes te maken. Daardoor ga ik selectiever om met aanbiedingen, maar ik ervaar dat ik heel wat vooruitgang boek, zowel muzikaal als compositorisch. Daarnaast zorg ik ervoor dat mijn website in orde is en heb ik een eigen nieuwsbrief. Het klinkt als een businessplan, maar je kunt dat aspect onmogelijk verwaarlozen, wil je aan de bak komen."

In Flagey komt Delannoye Here comes tomorrow voorstellen, het nieuwe album van zijn New Yorkse verbond met drummer Jesse Simpson en bassist Desmond White. Zowel tijdens de JazzLab-tournee als voor de nieuwe cd nodigde het trio Frank Vaganée uit, altsaxofonist en artistiek leider van het Brussels Jazz Orchestra. "In de context van zijn bigband is alles heel minutieus geregeld en is hij beperkt, maar laat Frank los in een andere bezetting en je hoort iemand die zowel freejazz als funk aankan. En met zijn naam op de affiche krijgen we natuurlijk extra aandacht. Van meet af aan hadden we sowieso het idee om het trio regelmatig te versterken met een extra gastmuzikant. Frank was de eerste, in Flagey wordt het toetsenist en Fender Rhodes-wizard Jozef Dumoulin. Die brengt een haast onmetelijk klankenuniversum met zich mee. Dat wordt meteen een première."

Binnenkort volgt nog nieuw werk van de groep Collapse, waar Steven Delannoye nu ook deel van uitmaakt. DelVitaGroup, met eveneens Delannoye in de rangen, bracht net het album Yip & yang uit. Momenteel is Delannoye "artist in residence" aan de KU Leuven, waar hij de bigband onder zijn leiding heeft, en later deze maand is er nog het project 22 Strings and a Piece of Wood met de Deense gitarist Jakob Bro. En met de Jazz Station Big Band staat hij op 24 april dan weer in Marni. 2014 wordt ontegensprekelijk het jaar van Steven Delannoye.
 

data: 11/3, 20.15

tickets: €10

waar: Flagey

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
 • Special: Liefde in de stad
 • Een koppelaarster getuigt: 'Een vrouw zoekt vooral charisma'
 • Chemseks in opmars: 'De badkamerdeur moet altijd open blijven'
 • Hier vind je BRUZZ in de stad
 • Archief
deze week
 • België Ondertiteld: het theater van de Belgitude
 • Foire du livre: pour un flirt flamand avec toi
 • Michel Blazy: living poetry
 • Dez Mona: lichtpunt in donkerste donker
 • BRUZZ in the city
 • Archief
Neem een abonnement