Wereldmuziek: onze top 3 van de week

Liefhebbers van wereldmuziek kunnen deze week kiezen uit een concert van een underground-fenomeen uit Istanbul, van de Franse producer Ozferti, en van een hommage aan Papa Wemba.

BABA ZULA
De psychebelly-goes-oriental-dub-band uit Istanbul komt na jaren eindelijk nog eens naar Brussel. Istanbul ligt niet echt in de Balkan, maar het Balkan Trafik-festival gaat al jaren breder dan Balkanmuziek. Ze programmeren de brede waaier aan muzikale invloeden uit zuidoost-Europa en in dat kader brengen ze het underground-fenomeen uit Istanbul naar Brussel. BaBa ZuLa haalt zijn inspiratie zowel uit oude Ottomaanse muziek en de Turkse psychedelica uit de jaren '70 als uit rock, dub en andere westerse invloeden. Hun nieuwe album XX is een eigenwijze compilatie vol onuitgegeven tracks en re-edits, plus een B-kant vol dubplaatjes. Het wordt een totaalspektakel met bellydance, video en performances om u tegen te zeggen!
> Bozar. 21/04, 19.00, 20 euro > 25 euro, Brussel

OZFERTI
De Franse producer kwam begin 2016 uit het niets opdraven met Addis Aboumbap, een verrassende mix van Ethiojazz en hiphop. Niet dat de man voordien onbekend was: onder zijn ware naam Florian Doucet leidde hij jarenlang de Brusselse reggaeformatie Family Jammin' en nadien speelde hij klarinet bij de Brusselse cumbia-rockband La Chiva Gantiva. Maar zijn kant als producer kenden we vooralsnog niet. He's got game! En hij blijft niet bij de pakken zitten, want later vorig jaar lanceerde hij ook nog This is Afrogrime, een eerste en daarna een tweede ep waarin hij afrobeat en grime aan elkaar weeft. Volgende maand komt er een verlengstuk langs de Nijl, Numbia Nova. In W-est end izakaya (het voormalige café Bravo) zal hij een tip van de sluier lichten.
> W-est end Izakaya. 21/04, 22.00, gratis, Brussel

PAPA WEMBA, 1 JAAR LATER
Hommage aan de Congolese superster Papa Wemba, die de Congolese rumba wereldkundig maakte en ons op 24 april 2016 verlaten heeft. Vorig jaar bracht Bozar al hulde, nu komt er een nieuwe herdenking met muzikanten van Zaïko Langa Langa en Viva la Musica, inclusief gitaarvirtuoos Pépé Fely en de mythische drummer Mary Jo. Daarnaast ook MJ 30, een van de meest fascinerende stemmen uit de Congolese rumba, en gitarist Olivier Tshimanga. Uit Brussel tekenen het orkest Color Rumba en Les Valeurs Sûres de Bruxelles present.

Tot slot waagt Bozar zich aan haute couture, met het modedefilé van de Vlaamse ontwerpster Kaat Tilley. Geen toeval, want Wemba was ook een echte trendzetter in de modewereld, een meester van de SAPE, Société des Ambianceurs et Personnes Élégantes, een ware extravaganza van kleuren en combinaties!
> Bozar. 23/04, 17.00, 10 euro, Brussel

Best of Brussels

Elke week serveren we hier onze favoriete tentoonstellingen, party's, expo's, films, theater- en dansvoorstellingen en concerten.    
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Album van de Dag: JTOTHEC

music 1518715530
BRUZZ Magazine
deze week
  • Onderzoeksrechter Anne Gruwez: 'De mens is altijd meer dan die ene vreselijke daad'
  • Ronde van Brussel : Sint-Gillis
  • Bruggenbouwer Laurent Ney: 'Ik droom van bruggen'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
Neem een abonnement