Afrikaanse kunst krijgt permanente stek in Elsene

© tvbrussel
24/09/2007
In de Matongéwijk in Elsene is een nieuw beeld geplaatst. Het kunstwerk is van de Congolees Freddy Tsimba en is gemaakt van gebruikte kogelhulzen. Het is een aanklacht tegen de oorlog.

Op de hoek van de Waversesteenweg, ter hoogte van de Langlevestraat in Elsene, wordt de laatste hand gelegd aan de sokkel voor het kunstwerk. Het beeld stelt een moeder met kind voor en is gemaakt van gebruikte kogelhulzen.

"Met de kogelhulzen wil ik me afzetten tegen de oorlog. Maar ik wil ook een wereld creëren van vrede en rust. Dit kunstwerk symboliseert mijn overtuiging en geloof in het leven," zegt Freddy Tsimba, de Congolese kunstenaar die het beeldje maakte.

De kunstenaar komt uit Matongé, een wijk in Kinshasa. Het initiatief is van Africalia, een organisatie voor culturele ontwikkelingssamenwerking. De vereniging kocht het beeld, de gemeente Elsene gaf het een plaats. En dat is niet toevallig zo, zegt Natalie Padovan van Africalia: "De bedoeling is een link tussen de twee gemeentes te leggen. Elsene heeft zelf ook al een samenwerking met Matongé in Kinshasa. Anderzijds is er natuurlijk ook de heropleving van Congo."

Het is de eerste keer dat een Afrikaans kunstwerk een permanente plaats krijgt in België. Nu zaterdag volgt de officiële inhuldiging.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni