Arenberg gaat door als Galeries in Hubertusgalerijen

Niels Ruëll
© Brussel Deze Week
05/10/2011
Op 31 december loopt de huurovereenkomst van Cinéma Arenberg af. De nieuwe huurders van de gebouwen in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen presenteren vrijdag hun ambitieuze nieuwe project: Galeries.

Reddingsacties, boze opiniestukken, een petitie met 30.000 handtekeningen: Cinema Arenberg geeft de strijd nog niet op. Het gebouw is echter eigendom van de Sint-Hubertusgalerijen, die de huurovereenkomst niet willen vernieuwen: de huurachterstal is groot, en bovendien lopen de bezoekersaantallen terug.

Voor Galeries wordt een naamloze vennootschap opgericht met kapitaalinbreng van de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen zelf; Le troisième pôle, een cultureel projectagentschap uit Parijs; het communicatieagentschap M+W van Eduard Meier; creative store-specialist Abdel Bounane; en regisseur en producent Henri de Gerlache. Ook voormalig schepen van Cultuur van de stad Brussel Henri Simons is een van de drijvende krachten.

Renovatie en inrichting gaan 600.000 euro kosten. In de twee bestaande zalen komen digitale projectieapparatuur en een verbeterd geluidssysteem. In een kleine derde zaal wil men research­films een plaats bieden. Kinderen krijgen hun eigen workshopruimte. Steun aan de creatieve en artistieke film wordt voortgezet. Nieuwe technologieën en vormen van digitale beeldcultuur worden omarmd, met name in de Galeries-Expo, een grote ondergrondse belevingsruimte waar nu Brussel in de Kijker zit, en in de Galeries-store, een winkel. Een website en applicaties voor smartphones e.d. is het vierde platform waarop Galeries actief wil zijn.

Opvallend: Galeries kan al een hele reeks samenwerkingen met culturele verenigingen voorleggen en negeert de Vlaamse gemeenschap niet, zoals de vorige exploitant wel deed. Zo zal er samengewerkt worden met Lessen in het donker, een Vlaams project dat leerlingen filmcultuur bijbrengt. Ook Argos, het multidisciplinaire kunstencentrum dat focust op audiovisuele kunsten, de Actor's studio en Bozar Cinema worden vaste partners. De opening is gepland op 29 februari.

Cinéma Arenberg / Galeries

Eind december verviel de huurovereenkomst van Cinéma Arenberg in de Koninginnegalerij. Een verlenging van het contract zag de eigenaar van het pand niet zitten. Een opvolger in de hoedanigheid van regisseur Henri de Gerlache bood zich al snel aan om de cinema over te nemen.  Op 18 januari 2012 ging de cinemazaal opnieuw open onder de naam Galeries.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, Cinéma Arenberg / Galeries

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni