Bert Anciaux op zoek naar collectie moderne kunst in het KMKSB

© brusselnieuws.be
25/01/2012
Senator Bert Anciaux (SP.A) vindt het ongehoord dat de collectie moderne en hedendaagse kunst van het KMSKB geruisloos wordt afgevoerd. Tijdens een persoonlijke 'inspectie' stelde hij vast dat het overgrote deel van de collectie stof ligt te vergaren in de archieven.

Bert Anciaux interpelleerde Paul Magnette (PS), bevoegd voor de federale culturele instellingen, over de collectie moderne kunst in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel. Magnette antwoordde hem dat de Museum voor Moderne kunst nog steeds toegankelijk is.

Nochtans zijn de zalen voor het Museum van Moderne Kunst al een jaar tijdelijk gesloten wegens renovaties en het plan om er een fin-de-sièclemuseum te openen.

Bert Anciaux ging zelf een kijkje nemen in KMSKB. Met een door het KMSKB gepubliceerde catalogus in de hand kon hij maar tien van de ongeveer tweehonderd werken uit de moderne kunst terugvinden. De rest bevindt zich momenteel achter slot en grendel in de reserves.

"De huidige sectie Moderne Kunst van de KMSKB is herleid tot een collectie zonder tentoonstellingsplatform en dus ook zonder publiek. Ondertussen sust men de critici en nieuwsgierige bezoekers met een vage visie over een nieuw te bouwen museum in het Jubelpark," aldus Anciaux.

Belediging
Volgens Anciaux is deze aanpak "een belediging voor ons nationaal erfgoed en het zoekende publiek. Bovendien laat men hier grote kansen liggen op het gebied van internationale uistraling. Deze internationale collectie verdient absoluut een ereplaats en geen opslag in de reserve."

Bert Anciaux en de SP.A vragen dringend duidelijkheid over de toekomst van de collectie Moderne en Hedendaagse Kunst. In tussentijd moet deze collectie op andere plekken en in een gepast kader aan het publiek worden aangeboden.

Op 1 februari voert de actiergroep MuseumzonderMuseum actie in het KMSKB, want dan is het precies een jaar geleden dat het Museum voor Moderne Kunst zijn deuren sloot.


De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni