James Ensor werd 150 jaar geleden geboren in Oostende. Een deel van zijn leven bracht hij ook in Brussel door. Zondagmorgen was er in literatuurhuis Passa Porta een brunch ter ere van de kunstenaar. Er werd ook een Ensor-stadsgids voorgesteld.

Exact 150 jaar geleden werd kunstenaar James Sidney Edouard Ensor geboren in Oostende. Een man die later als de belangrijkste vernieuwer van de moderne kunst in België zou gezien worden.

Ensor had ook een nauwe band met Brussel, daarom dat erfgoed Brussel én Passa Porta zijn verjaardag mee willen vieren. "Hij heeft hier lang gewoond en is hier ook naar de academie gekomen," zegt Chantal Brems van Erfgoed Brussel. "Hij heeft in Brussel ook zijn beste werken gemaakt."

Speciaal voor de 150e verjaardag van Ensor is er naast een speciale tentoonstelling in het Paleis voor Schone Kunsten ook een literaire brunch, waarbij drie schrijvers praten over hun fascinatie voor de kunstenaar.

Zondag werd ook een heuse Ensor-wandelgids voorgesteld, die ook ideaal is voor kinderen. "Ensor speelt zelf de gids," zegt Brems. "Hij zegt bijvoorbeeld waar hij gewoond heeft en welke cafés hij graag bezoekt."

De Ensor-stadsgids is gratis te verkrijgen bij boekhandel Passa Porta.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, Events & Festivals

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni