Bruno Castellucci richt drumschool op in Vorst

Dit jaar stopt Bruno Castellucci met lesgeven aan het conservatorium. Maar pensioengerechtigd of niet, wie denkt dat onze meest internationale drummer het rustiger aan zal doen, heeft het mis. Onlangs richtte hij de Drums High School of Brussels op.

Bruno Castellucci is een levende legende in de Belgische jazz. Een gesprek met hem is als een kijkje nemen achter de schermen van de nationale en ook internationale jazz.

De lijst met de namen van artiesten met wie hij het podium deelde of de studio in trok, is indrukwekkend: van Clark Terry, Freddie Hubbard en Benny Carter tot Jan Akkerman, Jaco Pastorius en Marc Moulin.

We pikken er nog even twee anderen uit: Toots Thielemans en Joe Zawinul. "Ik vergeet nooit de eerste keer dat ik met Toots speelde. Dat was in augustus 1972, tijdens een middagconcert op het Muntplein. Ik kreeg een telefoontje met de vraag om zijn toenmalige drummer te vervangen. Eerst dacht ik dat het een grap was. Na het eerste nummer keek Toots even achterom en zei hij veelbetekenend: 'Welcome aboard.' Sinds­dien zijn we steeds nauw in contact gebleven. Hij heeft voor mij vele deuren geopend."

En: "De eerste keer dat ik met Joe Zawinul speelde, was vrij identiek. Zijn vaste drummer werd ernstig ziek net voor een belangrijke opname annex tournee. Een paar van zijn muzikanten met wie ik kort voordien gespeeld had, hadden mij aangeraden. Toen Zawinul me zelf belde, dacht ik weer dat het om een grap ging. Niet, dus. We doken de studio in en meteen erna volgde een tournee. Zawinul sprak tamelijk goed Italiaans en dronk graag grappa. We hadden dus aanknopingspunten. Wist je trouwens dat hij begonnen is als accordeonist bij balorkesten?"

Indigo Studio's
Castellucci wordt dit jaar 66, maar hij is actiever dan ooit. Onlangs verschenen er nieuwe cd's van Paolo Radoni's Tribe, Fabien Degryse Trio en Paolo Loveri Trio, telkens met Castellucci achter het drumstel. Een paar maanden geleden richtte hij een gloednieuwe school voor drummers op, samen met Gauthier Lisein (Zap Mama, N'Faly Kouyaté) en Toto Poznantek (James Brown).

"Het was Poz­nantek die me aanschoot. Aanvankelijk zag ik het niet zitten. Ik geef nog les aan de muziekacademie, en af en toe doe ik wat masterclasses in de school van Bas Cooijmans (BDW 1149) . Tot Poznantek mij er attent op maakte dat er tussen de muziekacademie en het conservatorium een leegte zit. Je hebt ofwel privélessen, ofwel allesomvattende cursussen, maar specifiek onderricht is er niet. Ik zag zijn punt en hapte toe."

"De lessen zijn onderverdeeld in blokken zodat je per trimester kunt inschrijven. We zitten op een fantastische locatie, in de Indigo Studio's aan de Van Volxemlaan in Vorst, waar we een aparte ruimte huren. Alles is professioneel omkaderd. Groot pluspunt is dat het makkelijk te
bereiken is, zowel met bus en tram als met de trein. Bovendien is er een direct gevoel met de onmiddellijke praktijk, want er zijn ook regelmatig concerten. Wie weet organiseren we weleens een optreden met leerlingen en afgestudeerden."

Nooit wachten
Wat maakt nu een drummer tot een goede drummer? "Een goed gevoel voor tempo is essentieel. Ook kennis van het ritme is onontbeerlijk. Sommigen verwarren die twee weleens. Voor alle duidelijkheid: een drummer geeft het tempo niet aan, hij speelt het ritme dat overeenstemt met een beweging in het tempo. Alle muzikanten spelen hetzelfde tempo, maar ze spelen er elk afzonderlijk iets anders bovenop. De drummer staat natuurlijk het dichtst bij het tempo door de ritmen die hij speelt, hij is de motor. Een muzikant die zegt dat hij niet kan spelen als hij de drummer niet hoort, is fout bezig: als je wacht tot je de drummer hoort, ben je altijd te laat."

:: Bruno Castellucci & Radoni's Tribe op 17 maart om 20.30 uur in JazzStation, Leuvensesteenweg 193A, 1210 Sint-Joost-ten-Node; meer info op www.jazzstation.be of 02-733.13.78

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • De witte file: de camionette verovert de stad
  • Laisse les filles tranquilles: 'Het intimideren moet stoppen'
  • NRC-correspondent: 'Laat Brussel niet te hip worden'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • AfricaMuseum: sur les chemins de la décolonisation avec Emma De Swaef
  • Raoul Servais: het geheim van de animatiefilmpionier
  • Duizelen op lintjazz en stoepdisco
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement