Cimatics: van veredelde lichtshow tot visuele trip

Niels Ruëll
© Brussel Deze Week
22/10/2004
Cimatics, zijnde het Brussels International Festival for Live Audio Visual Arts & Vj'ing , beleeft dit jaar zijn tweede editie. Vanaf verschillende locaties presenteert het vernieuwende performances voor een breed publiek.
Cimatics beweegt zich op het kruispunt tussen vj-cultuur uit de club video scene en de audiovisuele beeldende kunsten. Het festival focust op artistieke nieuwlichters uit binnen- en buitenland die experimenteren met de interactie tussen diverse beeld- en geluidsmedia.
Een vj of veejay is nog het best te vergelijken met een deejay. Maar in plaats van plaatjes te draaien, speelt hij live met beeld. De technieken en het benodigde materiaal zijn verschillend, maar de basisprincipes zijn dezelfde. De vj kiest uit zijn archief beelden en beeldreeksen die hij live bewerkt en projecteert op grote schermen. Als alles goed gaat, ondersteunt de vj met zijn geprojecteerde beeldcollages de muziek van de dj en draagt hij bij tot de sfeer in de zaal.
De vj maakte zijn intrede in de jaren negentig en heeft zowel wortels in de videokunst als in de danswereld. Een belangrijk verschil met videokunst is dat de vj zijn compositie van beelden op het moment zelf bedenkt en toont. Vj's zie je aan het werk in clubs, op fuiven en evenementen. Op zijn slechtst zorgt de vj voor een veredelde lichtshow. Op zijn best neemt hij zijn publiek mee op een visuele trip.
Een goede vj heeft het oog van een kunstenaar en de techniek van een computerwizard. De beelden live splitsen, samplen, versnellen, vertragen en in elkaar laten overgaan is niet weggelegd voor de technofobe mens. Lukraak een paar tekeningen of filmfragmenten op een groot scherm projecteren is evenmin de bedoeling. De beeldcollage begeleidt de muziek en moet boeien zonder dat de mensen stoppen met dansen omdat ze willen kijken.
Wat de platen- en cd-verzameling is voor de dj, is gedigitaliseerd beeldmateriaal voor de vj. Die beelden, onverschillig welke, kunnen waar en hoe ook verzameld worden. Films en muziekclips zijn dankbaar materiaal om mee te samplen en spelen. Maar foto's, logo's, tekeningen, animatie en computerbeelden kunnen evenzeer.
Veel vj's werken het liefst met zelf verzameld en/of gecreëerd beeld. VJ'ing is een vrij recent fenomeen. De verwachting is dat het benodigd materiaal en de computersoftware om te kunnen vj'en de komende jaren een stuk gebruiksvriendelijker worden en dus ook makkelijker toegankelijk. De meest enthousiaste voorvechters spreken van een nieuwe kunsttak voor het digitale tijdperk.
Nieuwsgierigen, ongelovigen en sceptici kunnen van 25 tot 31 oktober terecht in Recyclart, Beursschouwburg, Mediaruimte en Looking Glass-Brussels. Mensen die blut zijn ook, een aantal evenementen is gratis. Kijken kost niets.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni