De week van Lieze Eneman

© Ivan Put

Lieze Eneman is curatrice. Ze werkt zowel voor Contour, de Mechelse Biënnale voor Bewegend Beeld, als voor CC Strombeek, dat uitpakt met een ambitieus tentoonstellingenprogramma. Het laatste deel van de triptiek The ever changing body dat daar te zien is, belooft interessant en esthetisch te worden.

GWY MANDELINCK
"Op 15 mei komt Gwy Mandelinck naar CC Strombeek. Mandelinck was jarenlang de bezieler van de poëziezomer van Watou. Al die tijd hield hij dagboeken bij over het reilen en zeilen van zijn samenwerking met kunstenaars. Die komt hij nu voorlezen. We zetten in de toekomst met CC Strombeek, het S.M.A.K., Bozar en het MAC's – Grand Hornu trouwens een lezingenreeks op onder de noemer '4 for you'. De idee is om de krachten te bundelen om zo gerenommeerde sprekers naar België te halen. Zo komt Boris Groys op 27 mei naar Bozar."
15/5, 14.00, CC Strombeek, www.strombeek.be

ALLEN RUPPERSBERG
"Ik denk dat ik haast geen enkele tentoonstelling heb gemist in Wiels. Ze hebben dan ook een zeer boeiend programma. Ik ben benieuwd naar de expo van Allen Ruppersberg. Hij maakte in de jaren 1960 in L.A. werk in de schaduw van bekendere kunstenaars als John Baldessari en Ed Ruscha. Hij is blijkbaar ook geïnspireerd door Marcel Broodthaers. In Wiels pakt Ruppersberg onder meer uit met nieuw werk over de geschiedenis van de platenindustrie. Hij toont een deel van die platen in combinatie met een soundtrack. Klinkt veelbelovend."
16/5 > 17/8, Wiels, www.wiels.org

TSAI MING-LIANG
"Galeries brengt een retrospectieve van de Taiwanese regisseur Tsai Ming-liang, onder andere bekend van Stray dogs, een film die me altijd is bijgebleven. Zijn werk wordt wel eens omschreven als Taiwanese nouvelle vague. De films gaan zeer traag en gaan vaak over tijd. Ik vind het boeiend hoe Tsai Ming-liang speelt met de grens tussen videokunst en film. Zijn werk is heel mooi en poëtisch."
8, 15, 22/5, Galeries, www.galeries.be

ROBERT BARRY
"Deze week is de laatste kans om bij galerie Jan Mot de tentoonstelling Only van Robert Barry te zien. Het is een kleine maar fijne expo van de Amerikaanse conceptuele kunstenaar die streeft naar immateriële kunst. Het wordt tegelijk de laatste expo in die ruimte, aangezien Jan Mot samen met Galerie Micheline Szwajcer uit Antwerpen, Chez Valentin uit Parijs, Catherine Bastide en Waldburger verhuist naar een nieuwe locatie aan het Justitiepaleis. Het illustreert nog maar eens de dynamiek van de Brusselse kunstscene."
> 17/5, Jan Mot, www.janmot.com

AHARON APPELFELD
"Volgende week komt de bekende Israëlische schrijver Aharon Appelfeld naar Brussel voor een gesprek. Hij werd op zijn zesde gedeporteerd, maar wist te ontsnappen uit een concentratiekamp. Zijn werk is doorgaans geen getuigenverslag, maar gaat meer over de herinnering en het jood-zijn. Dat weet hij zeer verhalend te brengen."
21/5, Flagey, www.flagey.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
deze maand
  • A dip into Bluai's dreamy indie rock world
  • Géraldine Tobe: portrait d'une jeune femme en feu
  • 'De acht bergen' van Charlotte Vandermeersch en Felix Van Groeningen
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement