Duurste werk ooit van Magritte verkocht

© Koninklijk Museum voor Schone Kunsten

Het schilderij L'empire des lumières uit 1949 van de Belgische surrealist René Magritte is maandag in New York geveild voor 20,5 miljoen dollar (17,5 miljoen euro). Het gaat om het hoogste bedrag ooit voor een Magritte.

Christie's had het schilderij geschat op 14 à 18 miljoen dollar. In februari bracht La corde sensible, een ander bekend werk van Magritte, 14,4 miljoen pond op bij een veiling van veilinghuis Christie's in Londen. Dat was 17,9 miljoen dollar volgens de wisselkoers van toen.

Toch was het schilderij niet het duurste van de veiling van maandag in New York, georganiseerd door Christie's. Laboureur dans le champ van de Nederlandse schilder Vincent Van Gogh bracht maar liefst 81,3 miljoen dollar op, commissie en kosten inbegrepen. Van Gogh schilderde het schilderij van achter het raam van het sanatorium in Saint Rémy, waar hij in 1889 verbleef. Christie's had het op 50 miljoen dollar geschat. Het record voor een Van Gogh bedraagt 82,5 miljoen dollar.

Er werd niet alleen een recordbedrag geboden voor een werk van Magritte. Ook voor de Franse kunstenaar Fernand Léger, wiens Contraste de formes (1913) voor 70 miljoen dollar de deur uitging, werd nooit eerder zoveel betaald.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Les Nuits: Le Motel tend l'oreille à Veence Hanao 
  • Belgian Rules. De nationale hymne volgens Andrew James Van Ostade
  • Illa J: J Dilla's younger brother finds his own voice
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
Neem een abonnement