Een kilometer kunst in opbouw

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
07/08/2008
Het heeft u deze zomer zeker al verbaasd: in de tuin van het gemeentehuis van Jette (Wemmelsesteenweg 100) heeft de Fin Jaakko Pernu sinds eind juni de metershoge constructie Shortcut neergezet. De installatie, opgebouwd uit takken van Finse wilgen, werd gefinancierd door het gemeentebestuur en Atelier 340.

Pernu werkt steevast vegetatieve kunstcreaties uit. Eerder werk van hem, een kegelvormige constructie die in 2005 in Jette werd geëxposeerd, staat op de grens van Vorst en Drogenbos aan de straatkant (Alsembergsesteenweg, voor de spoorwegbrug). Het kunstwerk aan het gemeentehuis van Jette is een voorbode van de tuinententoonstelling 1 km door Jette, die van 15 juni tot 30 september 2009 zomervolk op de been moet brengen.

Internationale kunstenaars die vegetatieve sculpturen maken, stellen dan tentoon in tien private en half-openbare tuinen op loopafstand van elkaar, zoals in het domein rond het psychiatrische ziekenhuis Jean Titeca en in de botanische tuin van het Instituut Sans Souci, bekend om zijn mammoetbomen. Ook de Belg Bob Verschueren, die al dertig jaar installaties maakt met vergankelijke natuurelementen, doet mee aan 1 km door Jette. De tuinen zullen volgende zomer elke dag toegankelijk zijn, behalve - net als musea - op maandag. Als de weergoden het toelaten, blijft Shortcut zeker twee tot drie jaar staan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni