Het eerste Europees Kampioenschap schoenpoetsen is vandaag voorgesteld in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen in Brussel. Zin om je schoenen te laten opblinken? Het EK vindt er plaats op 26 mei, van 11 tot 19 uur. Je kan er die dag je schoenen gratis laten poetsen door de deelnemers.

De inschrijvingen sluiten op 21 mei. Op dit ogenblik zijn elf professionele schoenpoetsers uit België, Frankrijk, Italië en Duitsland ingeschreven. Het is nog wachten op een bevestiging uit Portugal en het Verenigd Koninkrijk.

Bedoeling is om de wedstrijd ook de volgende jaren, telkens in een ander land te laten doorgaan. De jury is samengesteld uit verschillende professionals uit de schoenenindustrie, onder andere een schoenmaker en een schoenverkoper. Zij reiken drie gouden borstels uit, samen met een geldprijs van 500 euro. Eentje voor beste techniek, één voor beste klantenservice en één voor beste ondernemer. Die laatste wint bovendien nog extra opleidingen, ter waarde van vijfhonderd euro. Ook het publiek kan tijdens de wedstrijd producten om schoenen te poetsen winnen, door middel van een tombola.

“We hebben te weinig schoenpoetsers in Europa, hoewel het echt opnieuw populair is”, zegt Marcello Faraggi, voorzitter van de European Shoe Shine Association (ESSA). “Investeren in goede schoenen, en ze goed onderhouden, zorgt ervoor dat je je schoenen tien tot zelfs twintig jaar kan bijhouden. Zo is het op lange termijn goedkoper dan elk jaar goedkope schoenen van slechte kwaliteit kopen (…)."

"Schoenpoetser had vroeger misschien de bijklank dat het een beroep was dat door armen op straat werd uitgeoefend. Vandaag de dag wordt het echter op hoog niveau uitgevoerd in luxehotels of in grote winkelcentra bij mensen met kwaliteitsschoenen.”

De Europese vereniging voor schoenpoetsers werd in 2016 opgericht in Brussel. Toen zei Marion Lemesre (MR), schepen van Economische Zaken van de stad Brussel, dat ze onderzocht of het mogelijk was om in de stad plaatsen te voorzien voor Belgische meester-schoenpoetsers. Momenteel kan je op zaterdag je schoenen al laten poetsen in het Woluwe Shopping Center.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni