Expo: Jean-Marc Bustamante

Ive Stevenheydens
© Agenda Magazine
30/12/2008
In MAC's, het museum voor moderne kunst op de site van Le Grand-Hornu, loopt 'Le grand tour', een solotentoonstelling van Jean-Marc Bustamante. Voor Brussel heeft de Franse kunstenaar een extraatje achter de hand. Bij Bozar toont hij namelijk 'Lava II', een monumentale installatie die de Hortahal opslorpt en weerspiegelt.

Jean-Marc Bustamante (1952) interesseert zich voor de overlappingen tussen (kunst)disciplines en voor het formele aspect: zijn oeuvre vormt een tasten naar de relaties tussen genres alsook een doorgedreven studie naar vorm en structuur. Zo bevinden zijn werken zich op het snijvlak van fotografie en schilderkunst, concentreren sculpturen zich op constructie en deconstructie of schipperen zijn schilderijen tussen figuratief en abstract.

Bustamante werkt graag op de ruimte: zijn werk heeft niet zelden de ambitie om over een plek te reflecteren of 'iets' toe te voegen aan de architectuur van een bepaalde zaal. Dat is zeker in het Paleis voor Schone Kunsten het geval waar hij tot begin februari de nieuwe installatie Lava II toont. Wie de Hortahal betreedt - de centrale inkomruimte die de tentoonstellingszalen verbindt met het café en de gangen - ontwaart een oranjeachtige ufo. De vergelijking met een ruimteschip klinkt een beetje oneerbiedig, maar is wel op zijn plaats: Lava II lijkt zich van de grond te willen losmaken en te zweven.

De complexe geometrische vorm is opgetrokken uit metalen vlonders, een materiaal dat vooral in industriële architectuur graag gebruik wordt. De kunstenaar bracht in het midden een uitsparing aan die een intense oranje kleur prijsgeeft, en wil hiermee refereren aan een lavastroom, zoals de titel van het werk aangeeft. Niet alleen het contrast tussen het (schijnbaar) vloeibare en het hoekige, harde karakter van het werk vormt een plezier voor het oog. De reflecties van de architectuur van de zuilen en het plafond in Lava II geven de indruk dat de installatie de ruimte opslokt. Naast deze monumentale krachttoer stelt Bozar ook zes foto's van de kunstenaar op groot formaat voor. Het zijn opnieuw beelden die tussen abstractie en figuratie schipperen. Ze tonen namelijk tektonische lagen in het Japanse Hokkaido. Dat eiland staat bekend voor zijn vele aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.

:: Lava II - Jean-Marc Bustamante
wanneer: tot 1 februari 2009, di-zo van 10 tot 21 uur
waar: Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, Brussel, 02-507.82.00, info@bozar.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni