Mig Quinet is in 2001 op 95-jarige leeftijd overleden. Na haar dood zijn er een paar tentoonstellingen geweest die haar werk in herinnering hebben gebracht en zelfs het Paleis voor Schone Kunsten in Charleroi wijdde, in 2007, een grote retrospectieve aan haar oeuvre. En toch is deze grote dame van de Belgische kunst wat in de vergetelheid geraakt bij het grote publiek.

Haar schilderijen, aquarellen en tekeningen zijn nochtans toegankelijk en bezitten daarenboven een hoge decoratieve waarde. Mig Quinet deed niet moeilijk als artieste; haar roeping was de kleuren te laten zingen en ze heeft zich haar leven lang van die taak gekweten. Zelfs tijdens de oorlogsjaren schitterden vrolijke kleuren op het canvas. Toen zij, in 1945, mee de groep Jeune Peinture Belge stichtte, kreeg zij het gezelschap van onder anderen Jan Cox, Van Lint, Bertrand, Lismonde en Anne Bonnet. Het avontuur, met talrijke binnen- en buitenlandse tentoonstellingen, duurde drie jaar, maar de Prijs Jonge Belgische Schilderkunst wordt nog tweejaarlijks uitgereikt in het Paleis voor Schone Kunsten en is een van de hoogtepunten van het artistieke leven in ons land.

Na een figuratieve beginperiode evolueerde Quinet naar een geometrische en daarna lyrische abstractie om later terug te keren naar de figuratie. Nooit liet ze zich echter vastpinnen op één genre en ze permitteerde zich regelmatig zijsprongetjes in alle richtingen. Soms daagden zelfs surrealistische trekjes in haar oeuvre op. Quinet had duidelijk een grote fantasie. En telkens spatte de joie de vivre van het doek. Ongecompliceerd, frivool, speels, allemaal termen die bij dit werk passen.

:: Expo: Mig Quinet
4 > 28.2.2009 Vr & za 14 > 18.00 & na afspr. - Galerie Quadri - Reine Marie-Henriettelaan 150, 1190 Vorst 
02-640.95.63

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Cultuurnieuws, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni