Expo: Moet elke wreedheid wel gezegd?

Ive Stevenheydens
© Agenda Magazine
13/02/2009
De Elektriciteitscentrale buigt zich met zijn nieuwe tentoonstelling over de Belgische identiteit, de belgitude. "België is een ongeluk van de geschiedenis, politieke onzin, een mank bouwsel? Oké, en juist daarin ligt haar kans: de Belg is wezenlijk beschermd van alle illusies, of die nu nationaal, historisch, linguïstiek of cultureel zijn. Nauwelijks geboren heeft hij al alles gezien," schrijft beeldend kunstenaar en curator van de tentoonstelling Laurent d'Ursel.

In zijn denkpiste claimt hij ook dat België vandaag "in de mode is". De aan de expositie Moet elke wreedheid wel gezegd? deelnemende kunstenaars weerstaan daar naar verluidt aan: "Geconfronteerd met deze bedroevende vaststelling duiken de kunstenaars de resistentie in en, gewapend met het voltallige arsenaal van hun wreedheid, trekken ze ten strijde om België te demoderen. Eens en voor altijd."

De lange lijst van deelnemende kunstenaars - wij telden er haast tachtig - bevat erg veel Brusselaars, onder wie Pascale Barret, Laurent d'Ursel zelf, Emilio Lopez-Menchero en de zussen Marie-France & Patricia Martin. Internationale participanten zijn afwezig, deelnemers uit Vlaanderen uiterst schaars. Opmerkelijk is ook dat de 25 finalisten van Miss Dakloos in België 2010 - vraag ons niet wat dat is - mee op de lijst staan. De opgenomen werken gaan van sculptuur en schilderij over installatie tot video en performance.

Laurent d'Ursel, een man die eerder al van zich liet horen door de organisatie van manifestaties als 'Pour le rattachement de la Belgique au Congo!' en eerder de 'ludieke' petitie rondstuurde voor het afscheuren van de Franse gemeenschap van België, is met deze tentoonstelling niet aan zijn proefstuk toe. Bij het online gaan van dit artikel hadden we nog niet de mogelijkheid ze te bezoeken, maar volgens goede bron - en als we bovenstaande tekst mogen geloven - wordt Moet elke wreedheid wel gezegd? een staaltje recalcitrant tentoonstellen, een tegen de schenen schoppen van het gevestigde circuit.

:: > 29 maart 2009 Wo > zo 10.30 > 18.00 — €2/4/5, -15: gratis
De Elektriciteitscentrale Sint-Katelijneplein 44, Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni