Expo: 'Onder de palmbomen, de mijn'

An Devroe
© Agenda Magazine
22/10/2008
"Door de afgelegen ligging, het gebrek aan infrastructuur en de machtsverhoudingen, overgeërfd uit de koloniale tijd, bleven daar werkomstandigheden bestaan die deden denken aan onze negentiende eeuw: een exotisch Germinal!" Aan het woord is de Belg Charles Henneghien, die naar de streek van Oujda in Marokko trok, waar onder andere lood, koper en steenkool gedolven worden.

Henneghien werkte er van 1962 tot 1970 als dokter, maar werd gaandeweg ook fotograaf. Hij was nu eenmaal een bevoorrechte getuige. Omdat hij longarts was, mocht hij mee in het hart van de mijnen afdalen, iets wat een westerling normaal niet wordt toegestaan. "De grote les voor mij was het enorme aanpassingsvermogen van deze ontwortelde plattelandsmensen. Ze werden onvoorbereid in de moderne wereld geworpen. In enkele jaren tijd pasten ze zich aan. Ze leerden solidair zijn onder elkaar en organiseerden de strijd voor hun rechten. Deze mannen waren fier op hun werk. Medelijden vroegen ze niet, enkel meer rechtvaardigheid."

Zijn fotoreeks Onder de palmbomen, de mijn. Marokko 1962-1970 roept herinneringen op aan ons eigen mijnverleden. De tentoonstelling werd trouwens gemaakt voor het Fotografiemuseum van Charleroi. Ze is nu te gast in het Brussels Museum voor Arbeid en Industrie - La Fonderie. Door het sociale en industriële karakter ervan, maar ook omdat Sidi-Ziane uit de streek Oujda een zustergemeente van Molenbeek is, is ze daar volledig op haar plaats.

Ook Henneghiens echtgenote vertrok samen met haar man om wetenschappen te onderwijzen aan het lyceum in Oujda. Ze werkte mee aan een audiovisuele montage die eveneens wordt getoond. Daarnaast biedt La Fonderie speelfilms en documentaires aan die de mijnexploitatie in vraag stellen en de banden tussen Marokko en België onderzoeken. Bijzonder is dat ze worden vertoond in aanwezigheid van de makers of de initiatiefnemers. Na afloop kunnen de aanwezigen vragen stellen. De films en debatten zijn in het Frans.

:: Expo 'Onder de palmbomen, de mijn. Marokko 1962-1970'
wanneer: nog tot 11 december, di > vr van 10 tot 17 u, weekend van 14 tot 17 u
waar: La Fonderie, Ransfortstraat 27, Molenbeek, 02-410.99.50
inkom gratis

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Cultuurnieuws, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni