Expo: 'What ever happened to your dreams?'

'Fantasy - What Ever Happened to Your Dreams?' is een tentoonstelling die zich waagt aan de wereld van het kind, aan de fantasie en het fantastische. In de sprookjeswerelden die de deelnemende kunstenaars onder wie Ellen Kooi, Marie-France & Patricia Martin en Wendy McMurdo oproepen, schuilt soms ook een gruwelijk element. Ook het nieuwe initiatief van de Brusselse galerie Les Filles du Calvaire belooft een uniek en licht gewaagd parcours te worden.

Kinderen zijn in de beeldende kunst een vaak terugkerend doch riskant onderwerp. De Nederlandse fotografe en videomaakster Rineke Dijkstra werd beroemd met haar serie portretten van jonge adolescenten op het strand en andere werken waarin kinderen een hoofdrol spelen. Sinds mensenheugenis doet de kinderwereld volwassenen dromen - en/of verlangen naar het verleden. Precies op die noties gaat de tentoonstelling Fantasy - What Ever Happened to Your Dreams? bij de Brusselse galerie Les Filles du Calvaire in.

Die galerie startte in 1996 in een gerenoveerd industrieel pand in het hippe Parijse district Le Marais. Ze werd in het leven geroepen en geleid door collectioneur en industrieel Stéphane Magnan, en breidde niet veel later, in 2000 om precies te zijn, uit met een Brusselse poot.

Sinds een aantal jaar maken ze bij het Brusselse huis van Les Filles du Calvaire (gelegen in het kunstencomplex Kanal 20) door ons zeer gesmaakte tentoonstellingen die vaak met geijkte formats durven experimenteren. Zo zette deze winter curator Edith Doove het project multi/plier op poten, een tentoonstelling waarin relatief jonge Belgische kunstenaars samen met de curator op de lokatie werkten. Voor een commerciële galerie een wel erg opmerkelijk initiatief: normaal werken dit soort instellingen enkel met de door henzelf geselecteerde artiesten. Nog belangrijker was dat de tentoonstelling stond als een klok: de artiesten onder wie Harrisson, Mira Sanders, Pieter Vermeersch, Elke Boon en Heidi Voet raakten goed bevriend tijdens de opbouwfase en refereerden niet zelden in hun werken naar elkaar. Hoewel de artiesten op totaal verschillende achtergronden boogden (en met erg uiteenlopende media werkten) was de expositie toch bijzonder coherent. Ook de bezoeker werd er vrolijk van: van multi/plier spatte het werkplezier af.

Ambigu
De huidige tentoonstelling Fantasy - What Ever Happened to Your Dreams? was eerder al in Frankrijk te zien, in twee afzonderlijke delen. Eerst liep vorige herfst in het Centre Photographique d'Île-de-France (CPIF, in Pontault-Combault) het project C'est pas du Jeu !, in de winter toonde de Parijse galerie What Ever Happened to Your Dreams?

Voor de Brusselse versie werd het polyvalente en ambigue - de term verwijst tegelijkertijd naar fantasieën en het fantastische - 'Fantasy' aan het project toegevoegd. Kunstenaars als Julia Fullerton-Batten, Ellen Kooi, Marie-France & Patricia Martin en Wendy McMurdo illustreren met hun werken de soms tedere, soms afschuwelijke blik die volwassenen hebben op het kind en zijn leefwereld. Maar de tentoonstelling draait vooral rond een geïdealiseerde wereld: de rooskleurige jaren van de kindertijd.

We hebben de tentoonstelling nog niet gezien - hij was nog niet geopend op het moment van schrijven. Op zijn minst moeten we zeggen dat onze verwachtingen hoog zijn. Niet alleen waren de vorige tentoonstellingen bij Les Filles du Calvaire puik, ook deze tentoonstelling neemt opnieuw een gedurfd uitgangspunt als onderwerp. De deelnemende kunstenaars - de meesten onder hen wenden overigens veelvuldig technieken uit de cinema en de fotografie aan - zijn wat heet: 'behoorlijk veelbelovend'. Neemt u samen met ons de tijd deze plek en tentoonstelling te gaan verkennen?

:: > 19.7.2008 Ma/lu/Mo > za/sa/Sa 11 > 18.00, Les Filles du Calvaire, Barthélemylaan, Brussel,
02-511.63.20, bruxelles@fillesducalvaire.com

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
BRUZZ Magazine
deze week
  • 30 jaar Boterhammen in het park met Jari Demeulemeester
  • Brusselaars werken langer: 'Ik hou het vol tot ik sterf'
  • Op de markt in Anderlecht: 'Soms geven we het gewoon cadeau'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Maurice Louca surrenders to the maqam
  • Antoine Pierre partage ses hotspots
  • Back to the roots met Gorges Ocloo
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement