| Geen Belgian Art Prize in Bozar in 2019

Na de terugtrekking van de vier finalisten vorige week, werd in onderling overleg beslist om de Belgische kunstprijs volgend jaar niet uit te reiken. De organisatie gaat op zoek naar een alternatief.

De selectie van de finalisten van de Belgische kunstprijs lag al een tijdje onder vuur. De jury had vier mannelijke, Brusselse kunstenaars uit dezelfde generatie genomineerd. Door de aanhoudende kritiek hadden de artiesten zelf beslist om zich terug te trekken uit de wedstrijd. Ze vonden zelf dat er “een gebrek aan aandacht voor artistieke inhoud en discours” was.

Na overleg met de organisatie werd beslist om de prijs in 2019 niet uit te reiken. De vzw Jonge Belgische Schilderkunst benadrukte in een statement nog eens dat ze absoluut “tegen elke vorm van discriminatie en voor het stimuleren van het debat rond maatschappelijke, sociopolitieke en/of culturele kwesties” zijn. Aan de juryleden worden echter geen quota opgelegd bij het selecteren van de finalisten. De selectie van de finalisten is voor hen een louter artistieke beslissing. In het statement benadrukt de organisatie dat de jury dan ook achter haar keuze voor de vier finalisten blijft staan. De vzw betreurt dat de vier kunstenaars “het slachtoffer geworden zijn van het maatschappelijk debat rond hun selectie”.

De organisatie van de Belgian Art Prize gaat nu samen met de kunstenaars op zoek naar een alternatief. Het wordt een artistiek statement dat ze naar buiten zullen brengen in maart 2019, wanneer de prijs normaal gezien zou uitgereikt worden. Met het statement hoopt de organisatie de aandacht te verleggen naar wat er echt telt: “de kunst, het artistiek oeuvre, de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van gedachte”.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Expo, Belgian Art Prize, Bozar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni