Herman Teirlinckhuis in Beersel wordt schrijversresidentie

© Belga
28/09/2017

De gemeenteraad van Beersel heeft woensdagavond beslist om het Herman Teirlinckhuis aan de Uwenberg voor 310.000 euro te verkopen aan een vennootschap, die het op zijn beurt voor 35 jaar in erfpacht geeft aan de nieuwe vzw 'Het huis van Herman Teirlinck' die er in de traditie van de voormalige auteur een schrijvershuis van zal maken.

Auteur Herman Teirlinck ontwierp het pand in 1935 zelf en woonde er tot aan zijn dood in 1967. De gemeente Beersel kocht het aan en bracht er een museum onder dat gewijd was aan de schrijver.

In weerwil van fel protest van een aantal culturele organisaties besloot het gemeentebestuur in 2013 om het museum te sluiten. Dat gebeurde niet alleen om besparingsredenen, maar ook omwille van de beperkte belangstelling.

In maart 2015 besliste Beersel om het pand te verkopen. In het begin werd een inzetprijs van 395.000 euro gehanteerd, maar uiteindelijk nam de gemeente genoegen met 310.000 euro. Beersel was bereid onder de prijs te verkopen omwille van de culturele meerwaarde die het zal krijgen.

"Het is verkocht aan een mecenas die het voor 35 jaar in erfpacht geeft aan de vzw die er schrijvers zal laten resideren en allerlei literaire activiteiten organiseren", aldus burgemeester Hugo Vandaele (CD&V). In de vzw zitten onder meer figuren als Sigrid Bousset, Hugo De Greef, David Van Reybrouck, Herman Van Rompuy en ook iemand van het Beerselse college. "In de verkoopakte zijn een aantal eeuwigdurende verplichtingen opgenomen. Zo is de eigenaar verplicht om bijvoorbeeld de tuin 24 dagen per jaar toegankelijk te maken voor het publiek", aldus de burgemeester.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Expo

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni