Het museum van ... Philippe Decelle

An Devroe
© Agenda Magazine
19/05/2007
Toen Philippe Decelle zijn grote verzameling opaliserend glas aan Japan had verkocht, zat hij met een leegte. In het begin vulde hij die met plexi: "Dat materiaal laat ook mooi het licht door. Maar toen ik twintig jaar geleden de plastic stoel van de Italiaanse ontwerper Joe Colombo kon redden op een vuilnisbelt in Ukkel, wist ik dat het tijdperk aangebroken was dat plastic objecten zouden worden weggegooid. Dat was meteen ook het moment om ze te beginnen te verzamelen."

Het zwaartepunt van Decelles privéverzameling ligt tussen de eerste stoel uit één stuk kunststof van de Deen Verner Panton uit 1960 en de petroleumcrisis in 1973. Decelle verzamelt doelbewust: "De creativiteit van elke generatie moet worden erkend. Ook art nouveau was ooit een wegwerpstijl, zoals blijkt uit de afbraak van het Volkshuis. Nu sneuvelen de gevels van de jaren 1960, of ze worden betegeld, en zo verdwijnt alles. Maar in het Franse tv-programma Des racines et des ailes werd plastic onlangs bestempeld als de nieuwe trend in antiek!" Decelle geeft ons een hoogtepunt in de plasticgeschiedenis mee: "Op 21 juli 1969 wandelde de eerste mens op de maan. Dat was een Amerikaan, geen Rus, want de Amerikanen hadden de meest compacte en lichte raket, vooral dankzij de onderdelen in plastic."

Het Plasticarium van Philippe Decelle is 500 m² groot, maar hij heeft materiaal voor het viervoudige, met onder andere de lampen van het station van Milaan, of een sphère d'isolement in polyester en fiberglas waarin je tv kan kijken of een stickie roken - om in de tijdsgeest te blijven: "Brussel wil zich profileren als hoofdstad van de design, net zoals Antwerpen dat doet als hoofdstad van de mode. Waarom heeft Brussel dan niet zijn designmuseum zoals Antwerpen zijn modemuseum? Ik heb al vijf ministers van verschillende kleuren en regeringen gehoord. Alles wat ik doe vinden ze fantastisch, maar de subsidies blijven uit. Nu doe ik alles zelf, ik koop de stukken, ik stel ze tentoon, herstel ze, was ze, en doe de rondleidingen. Wie zal dat na mij doen?"

:: PLASTICARIUM, de Locquenghienstraat 35, Brussel
groepen (min. 10, max. 20) & enkel na afspraak, 02-344.98.21, rondleiding NL, FR, EN

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni