Honderd jaar design met verve: Expo

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
05/11/2004
Ook nergens meer één met jezelf dan in de chaise longue van Le Corbusier? Deze klassieker van het modernisme uit 1928 blijft duidelijk hedendaags, zoals de tentoonstelling 10 X 10 exhibition/retrospective bij Espace Dominique Rigo laat zien.
Dominique Rigo had genoeg van al die versnipperde winkelafdelingen. Dit jaar koos hij voor zijn meubelzaak resoluut één grote showroom. Het werd een bunker van drie etages langseen drukke gewestelijke vlucht- en invalsweg: de Stallestraat.

Het Espace Dominique Rigo is verademend groot: 2.000 vierkante meter showroom op gepolijste betonvloer, volgestouwd met stoelen, zitmeubels, opbergmeubels, tafels, bedden, tapijten, vazen en stoffen (onder meer van Alexander Girard). Aansluitend evenveel oppervlakte aan stapelplaats, voor cash & carry en thuisleveringen. En parkeerfaciliteiten: een verwennerij voor de snelle bezoeker.

Dominique Rigo slijt al dertig jaar eigentijds meubilair onder zijn eigen naam. "We behouden nog één ankerpunt op de Louizalaan 152, voor passanten en stedelingen, maar verwijzen voor de kijkervaring met het grote aanbod naar de nieuwe stek in de Stallestraat," legt echtgenote Christina Rigo gewillig uit. Zij, van Engelse komaf, is duidelijk de gedienstige allround vrouw des huizes, naar wie u kunt vragen als u het vriendelijkst bediend wilt worden.

Grote keuze
Haast veertig merknamen met enige renommee, van Kartell, Foscarini, Cinna, Van Besouw Cassina en Casamilano tot het Nederlandse Pastoe, staan hier door. Ook wat stijver chique materiaal als de slaapkamers van Interlübke en van Polyform (in wengéhout) vindt u op de etages. "We hebben nu eenmaal een deels klassieke en branché clientèle, naast jeugd die stilaan ook financieel durft investeren in design," verklaart mevrouw Rigo.

Jongeren vinden hier inderdaad het begeerde vlindermodel 7 Chair van Fritz Hansen of de Panton Classic-heruitgave uit 1959. Aan klassieke combinaties anders geen gebrek voor een gesettled publiek, ook al oogt een en ander wat geforceerd 'actueel' binnen de interieurdecoratie. Een bloedrode zetel Sanguine van Ligne Roset en een multiplex bijzettafeltje in rode satijnlak samen op een knalrood tapijt Half Pipe Rouge van Pippo Lionni lijkt toch wel wat van het goed te veel.
Maar goed. Het belangrijkste is dat u veel keuze heeft, heel veel zelfs, en dat alle grote designproducenten present zijn, deels ook uit de verlichtingssector, zoals Luceplan en Artemide, die toch verfrissende evergreens produceren. U vindt er evenzeer de nieuwste clubfauteuils van Casamilano, de grote fotograafstaanlamp van De Pallucco, tot het niet zo dure koeienvel Marguerite (744 euro) van Ligne Roset. Net als de nieuwste Vitra-remakes van klassiekers, ook al gaat u prijsvergelijkend dit soort namaakmodellen eerder via internet zoeken bij een firma als Steelform, die de collecties Modern Classic, Bauhaus en Mid Century Design, zoals dat nu heet, goedkoper thuis levert.

Tien decennia
Ontspannend én educatief wordt de komende weken de expositie 10 X 10 exhibition/retrospective. 100 years of design. Tussen de bestaande collecties worden tien eilandenpodia geïnstalleerd waarop zich topdesign etaleert uit de tien decennia van de twintigste eeuw.
De eilanden worden in een wandelparcours met elkaar verbonden en doen op die manier de creaties van topdesigners als Gray, Eames, Van der Rohe, Starck en Arad geschiedkundig uit de doeken. Zo wordt de chaise longue à réglage continu van Le Corbusier geassocieerd met Kuifje in de Sovjet -Unie en situeert de eerste vlucht van de Concorde (1976) ander design in zijn tijd.

Espace Dominique Rigo, Stallestraat 210, 1180 Brussel, 02-649.95.94. Elke dag geopend van 10 tot 18.30 uur, behalve op zondag. Expositie vanaf 17 november.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni