1581 LIT jakarta-jive

Indonesische auteurs over eigen cultuur op Brusselse podia

LBU
© BRUZZ
13/11/2017

Onder de titel Jakarta Jive zet Bozar dinsdag een van de rijzende sterren uit de Indonesische letteren Aya Utami op het podium. Ze komt praten over het bloeiende en diverse culturele veld van haar thuisland. Ook andere Indonesische schrijvers maken later deze week nog hun opwachting voor lezingen en ontmoetingen in Brusselse cultuurhuizen.

Zeventig jaar na de onafhankelijkheid en twintig jaar na de val van dictator Soeharto bevindt Indonesië zich op het kruispunt van traditie en moderniteit. Het grootste moslimland ter wereld is bijzonder ambitieus, maar tegelijkertijd liggen deze belangrijke historische gebeurtenissen nog te vers in het geheugen om er als samenleving niet meer bij stil te staan.

Een ideale voedingsbodem dus voor schrijvers en kunstenaars. In het kader van Europalia Indonesië zakt schrijver Aya Utami af naar ons land om te komen praten over de bloeiende Indonesische kunstenscene. Als journaliste werkt ze voor het kunstentijdschrift Kalam, maar het is vooral haar roman Samans missie met zijn onverholen politieke boodschap die voor heel wat opschudding heeft gezorgd. Sindsdien wordt ze beschouwd als een van de leidende culturele stemmen van haar land.

In Bozar deelt ze dinsdag het podium met onze eigen David Van Reybrouck, die momenteel werkt aan een boek over Nederlands-Indië en de Indonesische koloniale geschiedenis. Hij moet voor het historische perspectief zorgen. Het gesprek wordt in goede banen geleid door MO*-hoofdredacteur en Azië-kenner Gie Goris.

Residentie
Maar het literaire programma van deze editie van Europalia stopt niet met Jakarta Jive. Later deze week komt ook journaliste en directeur van het Makassar International Writers Festival in Oost-Indonesië, Lily Yulianti Farid nog aan bod. Ze is momenteel op residentie in Brussel en zal een lezing geven over de positie van de moslimvrouw in de hedendaagse maatschappij.

Verder zijn ook rockzanger/auteur Ben Sohib, die met zijn grappige maar sombere verhalen over moslims in de stad scoort bij zijn thuispubliek, en de jonge dichter Norman Erikson Pasaribu te gast. Die laatste leent de LGBTQ-gemeenschap in Indonesië zijn geraffineerde stem.

Intan Paramditha tenslotte is schrijfster van fictie en academisch werk. In 2013 won ze de Kompas Beste Korte Verhalenprijs. Eerder werd ze ook al genomineerd voor de Khatulistiwa Literaire Prijs voor haar verzameling korte horrorverhalen. In Bozar deelt ze het podium met bovenstaande auteurs.

> Jakarta Jive. 14/11, 20.00, Bozar, Brussel
> Lily Yulianti Farid. 17/11, Boekhandel Tulitu, Brussel
> Lily Yulianti Farid, Intan Paramaditha & Ben Sohib. 20/11, 18.30, Europalia Festival Centre, Brussel
> Intan Paramaditha & Norman Erikson Pasaribu. 21/11, 17.00, La Bellone, Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni