Jongste ketjes vinden meteen weg naar kunstacademies

Meer dan 7400 leerlingen volgen dit academiejaar les aan de Nederlandstalige kunstacademies in Brussel. Dat zijn er ongeveer 1000 meer dan vorig schooljaar. Die stijging komt er vooral door de hervorming van het deeltijds kunstonderwijs. Sinds dit jaar kunnen kinderen al vanaf zes jaar naar de academie, vroeger mocht dat alleen nog maar voor de disciplines dans en beeldende kunst.

Het is een van de belangrijkste vernieuwingen in het decreet deeltijds kunstonderwijs. Naast het inrichten van nieuwe opleidingen als musical of muziekproductie, kunnen kinderen vanaf zes jaar zich aan de kunstacademies nu ook inschrijven voor opleidingen muziek en woordkunst. Nu blijkt dat jonge kinderen, specifiek zes- en zevenjarigen, in het eerste jaar na de invoering van het nieuwe decreet meteen de weg naar het DKO gevonden hebben.

Dit schooljaar schreven 1176 kinderen in de allerjongste categorie zich in aan een Brusselse Nederlandstalige kunstacademie. In totaal trok het DKO dit jaar 1042 leerlingen meer aan in vergelijking met vorig jaar. Da's een enorme groei van meer dan 16 procent, maar die komt dus wel voornamelijk voort uit de nieuw aangeboorde groep van de allerjongsten.

Investeringen

Om die allerjongsten die kansen te geven werd ongeveer een half miljoen euro vrijgemaakt, onder andere om extra personeel te betalen. "Wij zijn erg verheugd over deze extra investeringen die de Brusselse ketjes ten goede komen", klinkt het bij Benjamin Dalle (CD&V). "We zijn vooral ook blij dat die worden vrijgemaakt om het Nederlandstalig karakter van de kunstacademies te versterken."

Recent bleek wel dat de academies meer dan 20 miljoen euro nodig hebben omdat hun infrastructuur totaal verouderd is. "Voor ons is het een prioriteit dat zo veel mogelijk mensen de kans krijgen om hun artistieke kwaliteiten te ontwikkelen." countert Dalle. "De infrastructuurproblemen zijn bovendien een én-én-verhaal. Daar moet je ook met de gemeente of andere partners samen aan een plan werken. Het duurt veel langer om die investeringen rond te krijgen."

Eerder pleitte minister Sven Gatz (Open VLD) er al voor dat het Vlaams Brusselfonds, de VGC en het departement onderwijs van de Vlaamse Regering in de volgende legislatuur moeten samenwerken om de renovatie aan te pakken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?