Lonely Planet tipt seksuele muurschilderingen en Cinema Palace

© BRUZZ
| Seksuele muurschilderingen in Brussel

Het beroemde Lonely Planet bracht zonet herziene versies uit van de reisgidsen Bruges & Brussels en Belgium & Luxembourg. BRUZZ pluist uit welke nieuwe Brusselse adresjes de auteurs aanraden.

De auteurs vermelden een aantal gerestaureerde gebouwen die zeker (opnieuw) een bezoek waard zijn, zoals het AfricaMuseum in Tervuren, dat na vijf jaar renovatiewerken een volledige metamorfose onderging. De lang uitgestelde heropening bracht naast vreugde, ook controverse met zich mee. Afrikaspecialisten stelden dat voorwerpen die werden verkregen door diefstal of plundering tijdens de koloniale periode, teruggestuurd moeten worden naar Afrika.

Filmzaal Le Palace Zaal 2
© Cinéma Palace
| Filmcomplex Le Palace, filmzaal

Ook Palace Cinema onderging een volledige renovatie. “Brussel heeft haar eerste maar lang verwaarloosde bioscoop gerestaureerd en heropend”, vertellen de auteurs.

De restauratie van het Autrique-Huis, een van de eerste gebouwen van architect Victor Horta, leverde volgens de auteurs “een prachtig resultaat op” en werd daarom ook opgenomen in het lijstje van must-sees in Brussel.

Naast gerenoveerde gebouwen, zijn er ook een aantal volledig nieuwe zaken te bezichtigen. Aan het kanaal van Brussel zijn sinds 2016 en 2017 ophefmakende muurschilderingen te bespeuren van mannelijke en vrouwelijke genitaliën. Opmerkelijk: de artiest van deze muurschilderingen blijft liever anoniem, al wijzen velen naar de beruchte artiest Bonom.

Een meer kindvriendelijke bezienswaardigheid is dan weer Train World, dat zijn deuren opende in 2015. Het hele gezin kan er historische locomotieven bewonderen.

Kunstiefhebbers kunnen terecht bij het MIMA (Millennium Iconoclast Museum of Art), een unieke galerij voor hedendaagse kunst. De voormalige Bellevue-brouwerij aan het kanaal van Brussel is sinds maart 2016 de thuisbasis van het museum.

Seksuele muurschildering
© BRUZZ
| Seksueel getinte muurschildering in Brussel

Thurn & Taxis krijgt ook een plaats in de nieuwe reisgidsen. “Deze enorme opslagplaats grenzend aan de Molenbeekse wijk wordt een nieuw cultureel centrum, met een muziekfestival, tentoonstellingen, een circusschool, een brouwerij en meer”, beschrijven de auteurs.

Nog op zoek naar een slaapplaats? Een voormalige kunstschool werd omgebouwd tot het hippe JAM Hotel met kamers voor twee tot achttien personen. De troeven zijn een bar op het dak en een zwembad aan de straatkant.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?