Mariee Sioux: de grote folkdames achterna

Tom Zonderman
© Agenda Magazine
29/10/2008
Er moet iets in het leidingwater van Nevada City zitten. Uit het piepkleine stadje komt ons de ene getalenteerde folkzangeres na de andere toegewaaid. Na Joanna Newsom en Alela Diane is het de beurt aan Mariee Sioux om haar spirituele folk als herfstbladeren over ons heen te doen dwarrelen.

"Ik krijg die vraag heel vaak gesteld, maar ik heb er nog altijd geen verklaring voor," antwoordt Sioux giechelend op de vraag waarom Nevada City, een stadje van goed 3000 inwoners in de staat Californië, ons de laatste paar jaar zoveel fijne (folk)muziek heeft bezorgd. "We kennen elkaar allemaal, maar toch zijn we opgegroeid in heel uiteenlopende gezinnen, en luisterden naar andere muziek. Het is wellicht toeval dat onze muziek zo gelijkaardig is."

Mariee Sioux (23) toert momenteel door Europa met Faces in the rocks (haar officiële debuut na twee albums in eigen beheer, dat met een jaar vertraging ook in Europa uitgebracht is), maar stond hier al eerder als opener voor Alela Diane - enkele maanden terug nog op het Domino-festival van de AB. "Nu doe ik het in mijn eentje. Ik hou er wel van om solo op te treden, en door Europa reizen is erg leuk, maar zo alleen is het toch maar eenzaam."

Paiute
Faces in the rocks is een diep spiritueel folkalbum, dat Sioux' verbondenheid met haar familie - op de foto's in haar cd-boekje pronken haar vader, moeder, broer en grootvader - en de natuur benadrukt. Sioux: "Veel heeft te maken met hoe ik opgevoed ben. Mijn familie is heel down-to-earth, het zijn bijna allemaal boeren en of tuinders. Een heel natuurlijke, zorgzame omgeving dus, in een heel klein stadje, in de middle of nowhere. Mensen moeten terug naar de natuur, dat is volgens mij de enige manier om de planeet te redden."

Sioux' naam geeft het al aan, het leven van de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika zit door haar persoonlijke en artistieke leven verweven. "Mijn moeder heeft Spaans, Paiute en Mexicaans-indiaans bloed in de aderen, en ik heb met die cultuur een sterke band - of beter, met een gebrek aan de aanwezigheid daarvan, het zou best wat meer mogen zijn. Langzaamaan is die cultuur helemaal aan het verdwijnen. Sioux is eigenlijk mijn tweede voornaam, mijn vader is van Hongaars-Poolse origine, voluit heet ik Mariee Sioux Sobonya."

Het is Sioux' vader, een mandolinespeler die ook te horen is op Faces in the rocks, die haar muziek met de paplepel ingaf. "Mijn vader was voortdurend aan het musiceren thuis, en nam mij en mijn broer vaak mee naar bluegrass- of wereldmuziekfestivals. Muziek is altijd deel van mijn bestaan geweest, ik kan me geen leven inbeelden zonder."

Mixtapes
Toch duurde het tot haar achttiende voor de vonk naar Sioux' eigen leven oversprong. Ze maakte een trip naar Patagonië, waar ze aan de slag ging als vrijwilliger in een school voor indianenkinderen. "Ik kon wel al een beetje overweg op gitaar, maar heel rudimentair. Die trip was ideaal om mijn gitaarspel op te krikken. Het klimaat is nogal hard ginds, heel droog en winderig. Heel anders dan ik me had voorgesteld eigenlijk. Die reis was een heel intense ervaring."
Met haar lichte, dromerige stem en spaarzame akoestische instrumentatie - en een grote rol voor de (indiaanse) fluit, bespeeld door multi-instrumentaliste Gentle Thunder - herinnert Sioux aan grote dames uit de folkgeschiedenis als Kate Wolf of Vashti Bunyan. Sioux: "Ik kan niet zeggen dat die muziek mij beïnvloed heeft, bij ons thuis werden er vooral klassieke songschrijvers opgelegd, genre Simon and Garfunkel. Paul Simon was een van mijn eerste idolen. Ik maakte altijd mixtapes met zijn songs voor tijdens de autorit naar school (giechelt)."

:: Mariee Sioux
wanneer: 5 november 2008
waar: Botanique, Koningsstraat 236, Sint-Joost-ten-Node, 02-218.37.32, info@botanique.be
tickets: 13 / 16 euro (Bota'Carte: 10 euro)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni