"Menselijke driften moeten toegankelijker zijn"

© FM Brussel
31/10/2006
Wat gebeurt er met het beeldhouwwerk van 'De menselijke driften' als het Hortapaviljoen gerestaureerd is ? Dat is de vraag die Brussels parlementslid Carla Dejonghe (VLD) en federaal parlementslid Luk Van Biesen (VLD) zich stellen. Het paviljoen in het Jubelpark is immers in erfpacht bij een islamitische vzw, die het lijfelijke tafereel van beeldhouwer Jef Lambeaux misschien liever niet wil tonen.

Met 'De menselijke driften' toont Jef Lambeaux alle vleselijke verlangens die de mens drijven. Het beeldhouwwerk staat in het paviljoen van Victor Horta in het Jubelpark, net naast de moskee. In 2007 restaureert de Belgische staat dat paviljoen, maar wat er daarna mee gebeurt, hangt af van het Islamitisch en Cultureel Centrum van België, dat het paviljoen tot 2068 in erfpacht heeft.

Brussels parlementslid Carla De Jonghe en Vlaams parlementslid Luc Van Biesen willen vermijden dat dit stukje cultureel erfgoed verloren gaat of verstopt blijft. Daarom stelden ze een parlementaire vraag aan minister van Wetenschapsbeleid Marc Verwilghen (VLD). Die bevestigde dat er via Beliris geld is vrijgemaakt om het kunstwerk op te knappen, maar zegt dat er nog geen overeenkomst is gesloten met de islamitische vzw.

Dejonghe en Van Biesen hopen dat het paviljoen uit het erfpacht kan gehaald worden. "Dan moeten we onderhandelen met de ambassadeur van Saudi-Arabië, die de islamitische vzw leidt. Maar het zou te gek zijn dat in deze tijd dit stukje kunstpatrimonium niet mag gezien worden," zegt Van Biesen.

Nu zijn de deuren van het paviljoen maar één uur per dag open, en kan men er alleen met een gids in. Ook dat moet na de restauratie veranderen, zegt Dejonghe. "Het moet zo veel mogelijk opengesteld worden voor het Brussels publiek en de toeristen. Iedereen heeft het recht om het paviljoen en het werk van Lambeaux in al zijn pracht te aanschouwen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni