Open huis in het toekomstig Maison Maurice Béjart Huis

Béjart is dood, leve zijn huis in de Greepstraat. Hier, in het stadscentrum, had de danssfinx zijn meest geïnspireerde periode. Een stichting, bezield door Béjart-biograaf Michel Robert, opent er in februari 2010 een centrum voor archief, onderzoek, creatie en workshops. Op 22 november houdt Robert al open huis.

M ichel Robert schreef al verschillende boeken over Maurice Béjart, alias Maurice-Jean Berger. Onder Roberts voorzitterschap werd anderhalf jaar geleden de basis gelegd van de stichting Maison Maurice Béjart Huis (MMBH). Enkele maanden geleden verscheen de oprichting in het Staatsblad , met bestuursleden als Munt-directeur Peter de Caluwe en auteur Jacques De Decker en een ere­comité vol oud-ministers, voormalige dansers van Béjart en burggraaf Étienne Davignon.

Het MMBH wil een actief centrum voor herinnering, archief, onderzoek en promotie rond het oeuvre van Béjart zijn, en de hedendaagse dans in die geest een nieuw platform bieden. Documenten, aantekeningen en foto's (de lees- en tentoonstellingszaal hangt al vol) over Béjart zullen ontsloten worden. Nieuwe publicaties, onder meer per balletproductie een boek en dvd (Cahiers de la MBH), zitten in de pijplijn. Michel Robert: "Heel ons archief, van tekst tot beeld, wordt wereldwijd toegankelijk op maisonbejarthuis.be . Dansers die in het huis workshops geven of repeteren, zullen rechtstreeks te volgen zijn via web­camera's in de oude studiozaal van de grootmeester." De technologie zal dus alle leven in het Béjarthuis capteren; aanstormend talent krijgt meteen een wereldwijd podium. Michel Robert vat de missie samen met: "Dit huis mag geen mausoleum zijn, maar een onderzoekscentrum voor de dans."

Cultuurgeschiedenis
Na het overweldigende succes van Le sacre du printemps (1959), een eerste opdracht van Munt-directeur Maurice Huisman, vestigde de choreograaf Maurice Béjart zich in 1963 in de Greepstraat, op een steenworp van zijn werkgever (De Munt). Pas toen hij het aan de stok kreeg met de latere Munt-directeur Gerard Mortier (1987), vluchtte Béjart het land uit.

Het huis, met een twijfelachtige bar op de benedenverdieping en enkele duffe appartementen boven, oogt nu nog erbarmelijk. Maar boven, waar Béjart vanaf 1963 een duplex bewoonde onder het dakgebinte en waar hij achteraan een studio van driehonderd vierkante meter met daglicht had, is een stuk westerse cultuurgeschiedenis geschreven.

Beliris, het federaal-gewestelijk samenwerkingsakkoord, heeft één miljoen euro voor 2009 gereserveerd voor de aankoop van de voormalige dansstudio. Wie de eigenaar wordt (de Stad Brussel of derden), moet nog worden uitgemaakt. Robert wil nog geld ronselen voor de overige driehonderd vierkante meter bruikbare ruimte (in te richten als tentoonstellingszaal en documentatiecentrum). Op 22 november krijgt het publiek een eerste gelegenheid om de kansen van het Béjart-centrum in te schatten.

Na het Magrittehuis in Jette zou het Béjart­huis het pad kunnen effenen voor nog meer troeven als het (ouderlijke) huis van Annie Cordy, Johnny Hallyday, Toots Thielemans en vele andere sterren.

:: Maison Maurice Béjart Huis, Greepstraat 49-51, 1000 Brussel. Reserveren voor de open dag op 22 november (met beperkt aantal deelnemers!) op www.maisonbejarthuis.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • Achter de gevels van sociale woningen: schimmel, ratten en enkel koud water
  • Fons Leroy (VDAB): 'Toekomst Brusselse werklozen ligt in de Rand'
  • Vzw Vogelzang Anderlecht: 'De verstedelijking jaagt de laatste steenuil weg'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Jef Neve & Natalia: liefde voor muziek (en elkaar)
  • Wauter Mannaert: Bédéiste à la main verte
  • Quartett: Rosas & STAN's dangerous liaison
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement