20180225- MG 4195

| De deuren van Recyclart zouden eind 2019 opnieuw moeten openen.

Recyclart kan in najaar 2019 terug naar Kapellekerk

MD
© BRUZZ
28/02/2018

De Stad Brussel maakt in totaal 800.000 euro vrij om de nodige werken uit te voeren aan het station Kapellekerk. Dat betekent dat kunstencentrum Recyclart tegen september 2019 naar zijn vertrouwde stek zou kunnen terugkeren, bevestigt schepen van Cultuur Karine Lalieux (PS) aan BRUZZ. Alle activiteiten van Recyclart hebben ondertussen ook een tijdelijk onderkomen gevonden, behalve de concert- en feestzaal.

Vandaag, woensdag, is deadline-day voor Recyclart. Tegen 1 maart moet het kunstencentrum het station Kapellekerk verlaten. Spoorwegbeheerder Infrabel wil namelijk dat het gebouw eerst wordt gerenoveerd om aan de strengere brandveiligheidsnormen te kunnen voldoen.

Tijdelijke oplossing voor bureaus en ateliers

Recyclart heeft voor verschillende van haar activiteiten wel al een tijdelijk onderkomen gevonden. Het horecagedeelte verhuist naar dat andere kunstencentrum Les Brigittines iets verderop en de expo’s zullen rondreizen in de wijk. En ook voor ‘Fabrik’, de ateliers voor hout- en metaalbewerking die hun onderkomen in de Menslievenheidsstraat dreigden te verliezen, is er goed nieuws. De Stad heeft een akkoord met de Brusselse Haard, de eigenaar van het gebouw, waardoor de ateliers er kunnen blijven tot de nieuwe ruimtes aan Brigittines klaar zijn, voorzien voor eind 2021.

Voor de bureaus van Recyclart heeft het OCMW van de Stad dan weer net een deel van een gebouw in de Papenvest vrijgemaakt. De bruikleen is toegekend voor één jaar en start op 1 maart 2018.

Brussel-Congres?

Goed nieuws dus, al is het meest problematische element van de werking van Recyclart ook meteen het bekendste luik: de feest- en concertzaal in het station Kapellekerk. De Stad had het ‘vergeten’ station Brussel-Congres als mogelijke locatie aangeboden, maar daar hapte Recyclart niet op toe omdat het station nog te veel gebruikt wordt.

Ook Sint-Jans-Molenbeek mengde zich in de debatten en bood een verlaten drukkerij in de Manchesterstraat aan als mogelijke locatie, maar ook daar is nog geen groen licht. En ook de Citroëngarage is een optie, in afwachting van de komst van het museum Kanal. Minister-president Rudi Vervoort liet al weten de zaak te zullen onderzoeken.

Recyclart gesloten

Nodige werken worden uitgevoerd

Voor de concertzaal is er dus nog geen tijdelijk onderkomen gevonden, maar op langere termijn ziet het er wel goed uit. De Stad Brussel heeft op de gemeenteraad voor de verlenging van een budget van 400.000 euro gestemd om in de komende maanden de nodige werken in het station Kapellekerk uit te voeren. Dat budget komt bovenop een eerdere som van 400.000 euro die de Stad al vrijmaakte voor de renovatie van het gebouw, zegt Audrey Poels, woordvoerster van schepen Lalieux.

“De Stad heeft Recyclart altijd al ondersteund. Infrabel stelde alsmaar strengere eisen op het vlak van brandveiligheid, maar is nu een akkoord tussen de ingenieurs van de Stad en Infrabel. We gaan zo snel mogelijk met de werken beginnen, we hopen dat Recyclart terug kan keren naar Kapellekerk tegen september 2019.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, Recyclart

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni