Roadmovie van Braakland/Zhebildin

Roadmovie is een monoloog van het Leuvense muziektheatergezelschap Braakland/ZheBuilding. Acteur Kris Cuppens vertelt een verhaal over verdwijnen en verdwenen zijn, over een dochter en haar vader. Opvallende naam in het gezelschap is die van muzikant Rudy Trouvé, die Roadmovie samen met Gerrit Valckenaers van een desolate, wat sinistere soundtrack voorziet.

Trouvé, een man van duizend-en-een projecten, werkt al sinds 2002 samen met Braakland/ZheBuilding (BZB). Als we hem vragen zijn hoeveelste productie Roadmovie met BZB ook alweer is, moet hij ons zelfs het precieze antwoord schuldig blijven. "M'n vierde, nee, m'n vijfde. M'n zesde?" Trouvé kwam in contact met BZB-muzikant Geert Wageman en kende regisseur Adriaan Van Aken nog van het Antwerpse muziekcafé De Muziekdoos. "De stap was snel gezet."

Bij Braakland/ZheBuilding deed Trouvé zijn eerste ervaring op in het theater, maar na zeven jaar is de gitarist gerouleerd. "Muziek maken voor theater verschilt in wezen helemaal niet zo van spelen in een band. Onze acteurs zijn eigenlijk net zangers, ze staan ook voor een micro."

Desolaat
De muziek voor een voorstelling van BZB wordt deels vooraf gemaakt, hoewel de muzikanten op dat moment enkel een vaag beeld hebben van de thematiek. Trouvé houdt van die vrijheid die de regie hem geeft. "Er is een groot wederzijds vertrouwen tussen tekst en muziek. Voor Roadmovie hadden Gerrit (Valckenaers) en ik al heel wat stukken klaar die Kris (Cuppens) beïnvloed hebben, als 'decor' tijdens zijn repetities. Op zijn beurt maakte Kris' tekst ons ook duidelijk waar wij muzikaal naartoe moesten. Dan maakten we stukken bij en gingen we aan het puzzelen om alles op de juiste plaats te zetten."

"Toen ik Adriaan voor het eerst over Roadmovie hoorde vertellen, dacht ik dat het stuk behoorlijk in de 'benzinestation-snelwegsector' zou zitten," vertelt Trouvé. "Genre Paris, Texas. Ik wilde dus geen slideguitars gebruiken en dacht eerder aan een mix van ambient, zen- en meditatietoestanden, folk en techno. Maar uiteindelijk blijkt het stuk veeleer over luchthavens en dergelijke doorgangsplaatsen te gaan. En daar is de muziek ook naar."

'Sinister' vindt Trouvé wel niet het juiste woord om de soundtrack mee te omschrijven. "Een billenkletser is Roadmovie niet, maar sinister... desolaat is beter. Voor mij gaat Roadmovie over vervreemding, je willen aanpassen aan een wereld waarin je je draai niet helemaal vindt."

Liever niet te succesvol
Gerrit Valckenaers steekt even zijn hoofd om de hoek en wijst op het belang van een muzikale klankwereld die op voorhand moet worden afgebakend. "Het is belangrijk vooraf te bepalen welke instrumenten je zult gebruiken. Zo bespeel ik voor Roadmovie bijvoorbeeld een oud harmonium, omdat dat ook een beetje kapot is en piept. Dat past bij de voorstelling, het geeft die desolate sfeer weer. Hetzelfde met Rudy's versterkers: als je die hoort brommen is het meteen duidelijk dat ze geen cleane wereld representeren (lacht)."

Roadmovie ging vorig jaar in februari al in première, maar intussen wordt het stuk in herneming nog steeds opgevoerd. En dan is er een boutade die zegt dat Rudy Trouvé uit een project stapt wanneer het al te succesvol dreigt te worden. Daarmee geconfronteerd, moet Trouvé hartelijk lachen. "Ons succes met Roadmovie is bijzonder relatief hoor. Gesteld dat we deze voorstelling drie jaar aan een stuk voor zalen van 500 man zouden spelen, misschien dat ik er dan snel genoeg van zou krijgen. Maar dat is nu niet het geval. Bovendien krijg je bij BZB geen seconde de tijd om je te vervelen. De repetities voor onze volgende voorstelling, Hitler is dood, zijn al begonnen en we zijn volop bezig om daar muziek bij te bedenken.

:: Roadmovie - Braakland / Zhebilding
waar: 17 & 19.4.2009 | 17.4 om 20.00 uur + 19.4 om 15.00 uur — €6,20/8
waar: De Markten Oude Graanmarkt 5, Brussel, 02-512.34.25, demarkten@demarkten.be, www.demarkten.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Van Cloaca tot counterstrike: het poppretpark van Wim Delvoye
  • Philosophes miniatures au Millenium Festival
  • Fearless film-maker goes where no one has gone before
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement