Smaakmakerij wordt Flavoria

De Smaakmakerij, de werkruimte van Pat Van Hemelrijcks Alibi Collectief in de Vooruitgangsstraat, krijgt een nieuwe naam, Flavoria.

De naamsverandering komt er naar aanleiding van de vijftiende verjaardag van het figurentheatergezelschap, maar voor acteur en beeldend kunstenaar Pat Van Hemelrijck is het ook een manier om extra de aandacht te trekken op zijn werk. Bij de recente subsidieronde in het kader van het kunstendecreet, verloor het Alibi Collectief 25 procent van zijn middelen. Het valt voor de volgende twee jaar terug van een subsidiebedrag van 202.007 euro naar 150.000 euro, het laagste subsidiebedrag onder de professionele theatergezelschappen van Vlaanderen.

De kritiek van de theatercommissie op het werk van Pat Van Hemelrijck is precies dat het Alibi Collectief te weinig doet om zijn communicatie te verbeteren en de zichtbaarheid te vergroten. Voor het overige sprak de commissie vooral lovende woorden ("Het Alibi Collectief neemt een unieke plaats in het figurentheater in en vervult op theatervlak een avant-garderol. Hun spel met objecten heeft al menig theatermaker geïnspireerd.") Van Hemelrijck repliceert nu dat hij niets liever wil dan uit de schaduw te treden, maar dat hij te weinig speelkansen krijgt: het alternatieve circuit van weleer van jeugdclubs en cafés is niet meer, en voor de Alibi-spektakels zijn de zalen van de Vlaamse culturele centra te groot. "Het labo, het experiment, de kleinkunst, het beeldend en figurentheater vinden er hun plek niet."

In ieder geval wil Van Hemelrijck iets doen aan de zichtbaarheid van zijn eigen werkruimte achter het Noordstation. Behalve het doorvoeren van een naamsverandering, wordt er ook een poort ingehuldigd, die met enige zin voor ironie 'Arc de Triomphe' wordt genoemd. Het wordt een verplaatsbare façade die bij alle voorstellingen in de Vooruitgangsstraat de voorgevel zal opluisteren, en die ook meegaat op verplaatsing. Telkens Alibi optreedt, zal het publiek de fantasievolle Alibi-wereld pas binnenkunnen via die poort. Van Hemelrijck belooft dat het een driedimensionele videowall wordt, maar dan wel eentje die op de goede oude wijze voorzien is van klink en sleutelgat.

Flavoria wordt ingehuldigd op 16, 17 en 18 december met K.D Story van geluidskunstenaar Max Van der Vorst. Na enkele andere gastoptredens in het voorjaar volgt in april in Flavoria een nieuwe productie met Van Hemelrijck zelf, Broccollages à 3. In Flavoria zal u ook kunnen kennismaken met een nieuwe Alibi-installatie, Slak.

:: Informatie en reservaties op tel. 02-204.09.77

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • Als één man achter Union, hoe de oude club weer hip wordt
  • Juicer Kylian: 'Deelsteps betalen mijn huur'
  • Bert Anciaux trekt lijst SP.A+: 'Nog één keer knallen'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Serge Aimé Coulibaly: épopéé d'une autre Afrique
  • De verzamelwoede van Benjamin Verdonck
  • Mike Yung: the sound of the underground
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement