Solidarity Concert voor bassist Otti Van der Werf

Drie dagen na het nieuwjaarsconcert met Daan in het Antwerps Sportpaleis kreeg bassist Otti Van der Werf thuis een hersenbloeding. Een spontaan gegroeid Solidarity Concert van bevriende musici in Flagey moet de bassist van vele groepen een riem onder het hart steken.

Het kruim van de Belgische jazzwereld, met Octurn op kop, maar ook Axelle Red en Daan (Stuyven), met wie Van der Werf allemaal samenspeelde, heeft afgesproken om Otti een verrassingsconcert te gunnen. Het idee komt van broer Bo Van der Werf, voorman en baritonsax van het ensemble Octurn en met Otti actief in het Brussels Jazz Orchestra.

Bo besefte meteen na het ongeluk dat Otti - die nu buiten gevaar is - een heel lange revalidatieperiode te wachten staat. Daar komt bij dat het lang zal duren eer de bassist weer het podium op kan. Het schrijnende aan dit soort fysieke tegenslag is dat muzikanten, met hun onduidelijke statuut en hun 'wilde' bestaan, niet altijd op een goede sociale verzekering kunnen rekenen. "We willen door dit benefietconcert een duit in het zakje doen om de lange herstelperiode van Otti financieel haalbaar te maken. Alle inkomsten, ook van Flagey, gaat naar Otti's gezin," zegt Fabian Fiorini, collega van Otti in Octurn. "Revalidatie is één ding, maar dan moet Otti nog zijn instrument weer goed onder de knie krijgen."

Vele Belgische artiesten, haast alle met wie Otti ooit speelde, hebben al toegezegd. Octurn speelt eerst, met nieuwe muziek van pianist Pierre Van Dormael, ook bekend van de filmmuziek van Toto le Héros, van zijn broer regisseur Jaco Van Dormael. Verder singer-songwriter Daan, solo met elektronische snufjes, zoals hij ook later deze maand in het Sportpaleis zal spelen ten bate van de slachtoffers van de tsoenami. Ook Axelle Red, die Otti op haar laatste drie singles heeft begeleid, zingt, onder meer in duo met Eric Legnini, gevolgd door Camille, met wie Otti een nieuw project aan het uitwerken was.

De apotheose wordt een gezamenlijk optreden van jazzmusici, waarbij zij afstand doen van hun persoonlijke bekendheid: Jeroen Van Herzeele, Eric Legnini, Laurent Blondiau, Manu Hermia, Michel Hatzigeorgiou, Fabrizio Cassol, Kris Defoort en Jozef Dumoulin.

Otti, die een lange concertweg heeft afgelegd, van het Laurent Blondiau-kwintet en Deep in the Deep tot Happy Reunion en Zap Mamma, en op festivals van Benin en Koeweit tot Kopenhagen en Montreal stond, zou diezelfde avond in de reeks Jeudi Jazz optreden in Flagey. Nu wordt het een solidariteitsconcert met nog meer uitstraling, in de geest van een geliefd Brussels muzikant.

:: Solidarity Concert, met Axelle Red, Octurn, Kris Defoort, Fabrizio Cassol en vele anderen, op donderdag 17 februari om 20.15 uur in Studio 4 van Flagey, Heilig-Kruisplein, Elsene, 02-641.10.13

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • Achter de gevels van sociale woningen: schimmel, ratten en enkel koud water
  • Fons Leroy (VDAB): 'Toekomst Brusselse werklozen ligt in de Rand'
  • Vzw Vogelzang Anderlecht: 'De verstedelijking jaagt de laatste steenuil weg'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Jef Neve & Natalia: liefde voor muziek (en elkaar)
  • Wauter Mannaert: Bédéiste à la main verte
  • Quartett: Rosas & STAN's dangerous liaison
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement