Stad Brussel gaat Koninklijk Circus helemaal zelf uitbaten

Mathias Declercq
© BRUZZ
09/08/2017

Nu Brussels Expo het Koninklijk Circus ook niet tijdelijk mag uitbaten, heeft de Stad Brussel beslist om zelf de concertzaal te runnen. Daarmee legt het stadsbestuur het voorstel van de Botanique om de zaal tijdelijk uit te baten naast zich neer. De Stad wil de zaal heropenen na er de nodige renovatiewerken uitgevoerd te hebben.

Het is de laatste wending in het ondertussen behoorlijk omvangrijke dossier rond de uitbating van het Koninklijk Circus. Nadat de Stad Brussel als eigenaar van de zaal besliste om het beheerscontract met uitbater Botanique vervroegd stop te zetten, duidde het de stadsvzw Brussels Expo aan als nieuwe uitbater. Maar de Raad van State floot op aangeven van Botanique en Sportpaleis, die zich gezamenlijk kandidaat stelden voor de uitbating van de zaal, het stadsbestuur terug omdat er aanwijzingen van belangenvermenging waren. Zo is burgemeester Philippe Close (PS) ook voorzitter van Brussels Expo.

Dat weerhield Brussels Expo er niet van om zijn intrek te nemen in de concertzaal, aangezien de Stad had beslist om hen de uitbating, in afwachting van het arrest ten gronde van de Raad van State, toch tijdelijk te gunnen. Maar ook die beslissing werd vernietigd door de Raad van State nadat de Botanique protest aantekende.

Dit alles zorgt ervoor dat het Koninklijk Circus leeg zou komen te staan tot de uitspraak ten gronde van de Raad van State, maar die wordt pas verwacht in juni 2018. Daarom liet Botanique weten dat het zelf de uitbating van het Koninklijk Circus tijdelijk opnieuw voor zijn rekening wil nemen, om zo de geplande concerten van Brussels Expo te kunnen laten doorgaan. Botanique zou het weggenomen materiaal opnieuw kunnen installeren en zo de zaal binnen een tijdspanne van 15 dagen kunnen heropenen.

'Leven zo de uitspraak van het gerecht na'
Maar daar heeft de Stad Brussel geen oren naar, blijkt nu. Het kabinet van burgemeester Philippe Close laat weten dat de Stad Brussel nu zélf de concertzaal zal uitbaten. Daarmee legt de Stad Brussel dus het voorstel van Botanique naast zich neer, maar “leeft het de uitspraak van het gerecht na”, klinkt het.

Gevraagd naar welk personeel de Stad Brussel zal inschakelen om de concertzaal te runnen, zegt woordvoerster Wafaa Hammiche dat het het eigen personeel van de Stad Brussel zal zijn. Er wordt niemand van Brussels Expo ingeschakeld, verzekert Hammiche.

Vooraleer het zover is, wil de Stad echter de nodige renovatiewerken doorvoeren. Het wacht daarvoor op een expertenrapport. Het is voorlopig nog niet duidelijk wanneer de concertzaal opnieuw opengaat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni