TheaterFestival voor het eerst ingeleid door Franstalige theatermaker

© Anne Van Aerschot

Het TheaterFestival, de jaarlijkse selectie van de beste voorstellingen uit Nederland en België, is voor het eerst ingeleid door een Franstalige theatermaker. “Een onmiskenbaar gebaar van openheid,” begint Fabrice Murgia, directeur van het Théâtre National zijn ‘State of the Union’.

Het TheaterFestival presenteert elk jaar de beste dans- en theatervoorstellingen van het afgelopen jaar in Nederland en België. Traditioneel start het festival met de ‘State of the Union’, waarin een bekende theatermaker het culturele en politieke landschap schetst.

Voor het eerst heeft het festival een Franstalige maker uitgenodigd om het festival in te leiden. Fabrice Murgia is een belangrijke theatermaker in Wallonië. Als directeur van het Théâtre National, een functie die hij nu ruim een jaar bekleedt, speelt hij ook in Brussel een belangrijke rol. Murgia uitnodigen was voor festivaldirecteur Kathleen Treier symbolisch. “Ik heb die keuze heel bewust gemaakt,” zegt ze. “Eens in de twee jaar komt het festival naar Brussel. Ik vind het belangrijk om rekening te houden met die context.”

Murgia spreekt over clichés van Vlamingen over Walen (“Ik woon al zeven jaar in Brussel en ik spreek nog geen Nederlands. Omdat ik een Waal ben en lui… ja komaan, zeg het maar.”), zijn eigen Nederlands (“Ik weet heel goed dat jullie niet achterlijk zijn, dat jullie weten dat ik geen woord Nederlands ken en deze toespraak fonetisch uit het hoofd heb geleerd, om het te kunnen voordragen”), maar bovenal over zijn gebrek aan kennis van het Nederlandstalige culturele landschap. “Ik weet heel weinig over de manier waarop jullie functioneren, over hoe jullie subsidies toegewezen krijgen.”

Dat terwijl Murgia kunstenaars, ook over de taalgrens heen, de grootste drijfveer noemt voor wat hij doet. “Jullie kunstenaars zijn nochtans referenties die me voortstuwen in mijn werk, in de manier waarop ik mijn beroep zie, en in de manier waarop ik mijn gevechten voer.” De twee werelden samenbrengen noemt hij een “verantwoordelijkheid voor alle niveaus”, politiek, institutioneel en artistiek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • Achter de gevels van sociale woningen: schimmel, ratten en enkel koud water
  • Fons Leroy (VDAB): 'Toekomst Brusselse werklozen ligt in de Rand'
  • Vzw Vogelzang Anderlecht: 'De verstedelijking jaagt de laatste steenuil weg'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Jef Neve & Natalia: liefde voor muziek (en elkaar)
  • Wauter Mannaert: Bédéiste à la main verte
  • Quartett: Rosas & STAN's dangerous liaison
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement